Şanlıurfa'da 25 yıldır kuş gözlemciliği yapan su ürünleri mühendisi Yusuf Özbey, kentin doğal zenginliğini kayıt altına alıyor. Lise yıllarında Birecik ilçesindeki kelaynak üretim istasyonunda babasının tanıttığı kuşlar ile bu alana ilgi duyan Özbey, geçtiğimiz çeyrek asır içinde yaklaşık 300 kuş türünü gözlemledi.
Özbey, bu süreçte yalnızca gözlem yapmakla kalmayıp, 14 yıl önce edinmiş olduğu fotoğraf makinesiyle kuş fotoğrafçılığına da yöneldi. Başlangıçta yalnız çalışan Özbey, zamanla bu alana ilgi duyan dört arkadaşıyla birlikte gözlemlerini sürdürmeye başladı.
Özbey, AA muhabirine verdiği demeçte, kuş gözlemciliğine ilk başladıklarında, Şanlıurfa'da kayıtlı kuş türü sayısının yalnızca 90 civarında olduğunu belirterek, "Şu anda kayıt altına alınan kuş türü sayısı 300'e ulaştı. Şanlıurfa, tarih, müzik ve gastronomi kenti olmasının yanı sıra, bir o kadar da doğa güzelliklerine sahip bir bölgedir" ifadelerini kullandı.
Özbey, Şanlıurfa'nın hem sulak alanları hem de yarı çöl ekosisteminin bir arada bulunmasından dolayı kuş çeşitliliği açısından ciddi bir zenginliğe sahip olduğunu ifade ederek, "Burada çekim yapmaya başladığımızda, bölgemizde görülen endemik türleri keşfettik. Özellikle Çöl koşarı ve Çizgili isahak gibi türler, Avrupa'nın sadece Şanlıurfa'ya özgü türleridir" diye ekledi.
Kuş gözlemciliğinin zorluklarına da değinen Özbey, sabır ve emek gerektiren bir süreç olduğunu vurguladı. "Küresel ısınma, kuşları da derinden etkiliyor. Daha güneyde yaşaması beklenen bazı türler, iklim değişiklikleri nedeniyle daha kuzeye, Türkiye'ye kadar çıkmaya başladı" dedi.
Özbey, bilinçsiz avcılığa karşı doğadaki canlıları silahla öldürmek yerine fotoğraf makineleriyle ölümsüzleştirilmesini önerdi ve bazı kuş türlerini gözlemlemek için Türkiye'nin farklı bölgelerine gittiğini sözlerine ekledi.