Türk mutfağının vazgeçilmezi olan, pilavın en yakışanı olarak bilinen ve yanında da soğan ve kuru biberi de kültürümüzü yansıtan kuru fasulye, besin değeri de yüksek lifli gıdalar arasında yer almaktadır. Akşam yemeği için hazırlanacak olan kuru fasulyeyi bir taşım suda kaynatıp bir kaç saat bekletmek, kadınların yüzyıllardır uyguladığı yöntem olarak bilinmektedir. Ancak yüzyılın bilineninin aslında doğru olmadığı ortaya çıkalı henüz 10 yıl oldu. Aslında kuru fasulye ıslatmak diye bir tabir aslında hiç yokmuş. Besin değerini düşüren kuru fasulyenin pişmeden önce ıslanması, tadını da bozduğu ortaya çıktı.
Fasulyeleri daha kolay pişmesini sağlamak ya da pişerken yumuşamasını sağlamak amacıyla kuru fasulye ıslatılmaktadır. Ancak kuru fasulye ıslatma işlemi kabuklarını da yumuşattığı için fasulyenin kabukları pişme sırasında gövdeden ayrılabilmektedir. Bu durumda yemeğin lezzetini ve özellikle de görüntüsünü olumsuz etkilemektedir.
Öte yandan kuru fasulyenin ıslatılması ile fasulyenin içindeki vitamin mineral ve lif gibi besinlerde su ile akıp gitmektedir. Fasulyenin ısıtılması bu kapsamda besin değerini azaltmaktadır. Uzun süredir bu gibi sorunların ortadan kalkması için kuru fasulyenin ıslanmadan nasıl pişirileceği konusu merak edilmektedir. Kuru fasulye ıslatma devrini kapatan ve ıslatmadan kuru fasulye pişirten bu yöntem ile birlikte bu önemli gıdayı tüm vitaminleri ile birlikte alabileceksiniz.
ISLATMADAN KURU FASULYE PİŞİRMEK
Bunun için tek yapmanız gereken kuru fasulyeyi soğuk suyla yıkadıktan sonra üzerini biraz geçecek şekilde suyla doldurup bir taşım kaynatmak ve akabinde hemen hazırladığınız yemek malzemesinin içerisine dökmekle ilk halindeki vitaminlerden faydalanabilir ve kabuklarından ayrılması ile oluşan kötü görüntüden kurtulabilirsiniz.
Öte yandan ıslatmadan kuru fasulyeyi pişirmek pratiklik kazandırabileceği gibi sağlıklı olan yöntem olarak da ortaya çıkmış bulunmaktadır. Lezzetini arttırmak istediğiniz kuru fasulyenin içine 1 adet küp şeker ekleyebilirsiniz
KURU FASULYE PİŞİRME SÜRESİ KISALIYOR
Kuru fasulyeyi özellikle de düdüklü tencerede pişirmek isteyen kadınlar, pişirme süresini merak ediyor. Fasulyelerin dağılmaması ve yemeğin renginin güzel olması için pişirme süresi konusunda araştırma yapılıyor. Kuru fasulye pişirme süresi fasulyenin türüne göre değişkenlik göstermektedir.