DOLAR
34,42 -0,22%
EURO
36,33 -0,24%
ALTIN
2.845,24 -0,36%
BITCOIN
3.086.906,32 -2,16%

Küresel Temiz Enerji Teknolojileri Pazarı 10 Yılda 2 Trilyon Doları Geçecek

Temiz enerji teknolojileri pazarının büyüklüğü, 2035'te 2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Yayın Tarihi: 30.10.2024 09:39
Güncelleme Tarihi: 30.10.2024 09:39

Küresel Temiz Enerji Teknolojileri Pazarı 10 Yılda 2 Trilyon Doları Geçecek

Küresel Temiz Enerji Teknolojileri Pazarındaki Büyüme

Küresel temiz enerji teknolojileri pazarının 2035 yılına kadar büyük bir büyüme göstermesi bekleniyor. Mevcut 700 milyar dolar seviyesinden, 2 trilyon doları aşacak şekilde gelişmesi öngörülüyor. Bu artış, dünyada enerji dönüşümünün hızlanmasıyla birlikte şekilleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın Raporu

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) yayımladığı Enerji Teknoloji Perspektifleri 2024 (ETP 2024) raporuna göre, temiz enerji teknolojileri alanında ön plana çıkan ürünler arasında güneş ve rüzgar enerjisi, elektrikli araçlar, bataryalar ve ısı pompaları yer alıyor.

Temiz Enerji Ticaretinin Artışı

Bununla birlikte, temiz enerji teknolojileri ticaretinin önümüzdeki 10 yıl içerisinde 570 milyar dolara çıkması tahmin ediliyor. Bu büyüklüğün, mevcut küresel doğal gaz ticaretinden yüzde 50 daha fazla olacağı öngörülüyor.

Yatırımlar ve Ülkeler Arası Rekabet

IEA, temiz enerji teknolojilerinin benimsenmesinin ülkeler için büyük fırsatlar sunduğunu vurgularken, hükümetlerin sanayi ve ticaret politikalarıyla ilgili zor kararlarla karşılaşabileceğini ifade etti. Temiz enerji pazarındaki büyümenin, enerji güvenliğini artırmak, ekonomik üstünlüğü korumak ve emisyonları azaltmak isteyen ülkeler için önemli olacağı belirtiliyor.

Öne Çıkan Ülkeler

Bu süreçte öne çıkan ülkeler arasında Çin, Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Hindistan bulunuyor. Çin'in dünya temiz enerji teknolojileri üretim merkezi olarak kalması bekleniyor. Özellikle IEA Başkanı Fatih Birol, temiz enerji teknolojileri pazarının 2035'te 340 milyar dolarlık bir ihracat düzeyine ulaşacağını vurguladı.

Sonuç olarak

Birol, temiz enerji dönüşümünün büyük bir ekonomik fırsat sunduğunu ve ülkelerin bu fırsatlardan yararlanmaya çalışırken yanı sıra, enerji ve iklim hedefleri doğrultusunda sürekli rekabet ve inovasyonu teşvik eden önlemler alması gerektiğini belirtti. Bu süreçte, temiz enerji teknolojilerinin üretimi ve ticaretindeki büyümenin, sadece birkaç ekonominin değil, pek çok ekonominin yararına olması gerektiği vurgulandı.