DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.239.222,6 0,14%

Küresel Piyasalardaki Olumsuz Gelişmeler

Küresel piyasalar, ABD verileriyle negatif bir başlangıç yaptı, gözler enflasyon verilerine çevrildi.

Yayın Tarihi: 09.09.2024 09:05
Güncelleme Tarihi: 09.09.2024 09:05

Küresel Piyasalardaki Olumsuz Gelişmeler

Küresel Piyasaların Olumsuz Başlangıcı

Küresel piyasalarda yeni haftanın başlangıcında, ABD'de açıklanan verilerin ekonomide durgunluk endişelerini artırması nedeniyle olumsuz bir seyir gözlemlendi. Analistler, önümüzdeki dönemde açıklanacak enflasyon verilerine odaklanıldığını belirtiyor.

ABD Ekonomisinde Durgunluk Endişeleri

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonu politikaları üzerindeki belirsizlikler sürerken, makroekonomik veriler ve yetkililerin açıklamaları dikkatle takip ediliyor. Cuma günü açıklanan verilere göre, tarım dışı istihdam ağustosta beklenenden daha az artarak 142 bin kişiye ulaştı ve işsizlik oranı ise %4,2'ye indi.

İstihdam Verileri ve Faiz Beklentileri

Tarım dışı istihdamda haziran ve temmuz ayı verileri aşağı yönlü revize edilirken, analistler, işsizlik oranındaki belirsizliklerin resesyon korkularını artırdığını kaydediyor. Fed yetkililerinin açıklamaları, faiz indiriminin boyutuna dair bilgi vererek önemli bir etki yaratabilir. New York Fed Başkanı John Williams, enflasyonun %2 seviyesine ulaşması için politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Piyasalardaki Risk İştahı

Piyasalardaki belirsizlik, yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmasına neden oldu. Büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri, Cuma günü düşüş gösterdi; örneğin Tesla %8,5, Alphabet ve Nvidia %4 oranında değer kaybetti.

Global Trendler ve Yatırımcı Beklentileri

Öte yandan, Avrupa ülkelerinde de enflasyon verileri takip edilecek. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizlerini düşüreceği yönündeki beklentiler piyasalarda dalgalanmalara yol açıyor.

Asya Pazarlarında Durum

Asya tarafında ise satış baskıları etkili. Çin'deki Tüketici ve Üretici Fiyat Endeksleri, piyasa beklentilerinin altında kalırken, bu durum resesyon endişelerini artırıyor.

Gün içerisinde, piyasalarda izlenecek veriler arasında Türkiye'nin ağustos ayı finansal yatırım araçlarının reel getirisi, Avro Bölgesi'nde Sentix yatırımcı güven endeksi ve ABD'de toptan eşya stokları yer alıyor.