Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed)'nın gelecek yıl faiz indirimlerinde daha dikkatli davranacağına dair yönlendirmeleri, satış baskısının güçlü kalmasına yol açıyor. Ayrıca, makroekonomik verilerden alınan sinyaller, fiyatlamaları zorlaştıran unsurlar arasında yer alıyor.
ABD'de ekonominin sıcak kalmaya devam etmesi ve Donald Trump'ın uygulama olasılığı olan politikalar nedeniyle oluşabilecek enflasyonist baskılar, Fed'in enflasyonla mücadelesinin beklenenden daha uzun süreceği algısını pekiştiriyor. Bu durum, tahvil ve hisse senedi piyasalarında satış baskısının artmasına ve dünya genelinde fonlama maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor.
Analistler, Fed'in yönetimde karşılaştığı zorlukların yatırımcılar tarafından dikkatle izlendiğine vurgu yaparak, para piyasalarındaki fiyatlamalarda yıl boyunca yalnızca iki faiz indiriminin öngörülmesinin risk algısını artıran önemli bir unsur olduğunu belirtiyorlar. Ancak, açıklanan makroekonomik verilerin hâlâ ekonomide soğuma sinyalleri vermediğini söyleyen analistler, bu durumun yalnızca bir faiz indirimi olasılığının fiyatlamaları zorlaştırdığını ifade ediyor.
Gelecek döneme dair belirsizliklerin yanı sıra Trump'ın izleyeceği politikaların da yatırımcı kararlarını etkilediğini aktaran analistler, bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamalarının da Fed'in gelecekteki adımları hakkında ipuçları vereceği beklentisini taşıyorlar.
Dün ABD'de açıklanan verilere göre, ülke ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde %3,1 ile tahminlerin üzerinde büyüme gösterdi. Üçüncü çeyrekteki kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış beklentilere uyumlu şekilde %1,5 olarak kaydedilirken, çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış ise %2,2 ile öngörüleri geçti.
ABD'de ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı 14 Aralık ile sona eren haftada 220 bine inerek piyasa beklentilerinin altında kaldı. Bunun yanı sıra, Philadelphia Fed İmalat Endeksi aralık ayında eksi 16,4 değerine gerileyerek sektördeki daralmaya işaret etti. ABD'de ayrıca, ikinci el konut satışları kasımda %4,8 artarak piyasa beklentilerini aşmayı başardı.
Bu gelişmeler ışığında, altının ons fiyatı 2.600 dolar seviyesinde, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise %4,56 seviyesinde dengelendi. Fed'in politika faizini beklenenden daha yavaş indirebileceğine yönelik fiyatlamaların artması, dolara olan talebi artırarak dolar endeksinin 108,5 seviyesine yükselmesine neden oldu. Brent petrol fiyatı ise Çin'deki talebin azalabileceği endişeleriyle 72,1 dolara geriledi.
ABD'de başkanlık seçimlerinin ardından yükseliş trendini sürdüren Bitcoin, Fed'in faiz kararının ardından gerilemeye devam ederek şu anda 97 bin dolardan işlem görüyor. Öte yandan, New York Borsası'nda S&P 500 endeksi %0,09, Nasdaq endeksi %0,1 gerilerken, Dow Jones endeksi %0,04 artış gösterdi. Dolayısıyla, Dow Jones endeksinin 10 günlük düşüş serisi sona ermiş oldu.
Avrupa borsaları, Fed'in gelecek yıl temkinli bir şekilde faiz indirimleri yapacağı açıklaması ve İngiltere Merkez Bankası (BoE)'nın faizini %4,75’te sabit tutmasının ardından düşüşle kapandı. Almanya'da bugün açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) gibi ekonomik veriler yatırımcıların odak noktası oldu.
Asya borsalarında ise, ABD'den gelen haber akışı ve Japonya ile Çin'deki ekonomik gelişmeler karışık bir seyir izliyor. Japonya'da enflasyon kasım ayında %2,9 olarak, çekirdek enflasyon ise %2,4 olarak açıklandı. Çin Merkez Bankası ise piyasa beklentilerine paralel olarak bir yıllık ve beş yıllık kredi faiz oranlarını sabit bıraktı.
Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi %1,52 değer kaybederek 9.765,12 puandan kapandı. Dolar/TL ise %0,2 artışla 35,1580 seviyesine yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri ise 13 Aralık haftasında 4 milyar 92 milyon dolar artışla 163 milyar 482 milyon dolara çıkarak tarihi bir zirve yaptı.
Yatırımcılar, bugün yurt içinde piyasa katılımcıları anketi, tüketici güven endeksi, yurt dışında ise ABD'de kişisel gelir ve harcamalar ile Almanya'da ÜFE gibi önemli verileri takip edecekler.
Bugün takip edilecek veriler şu şekildedir:
- 10.00 Türkiye, aralık ayı piyasa katılımcıları anketi
- 10.00 Türkiye, aralık ayı tüketici güven endeksi
- 10.00 Türkiye, kasım ayı yurt dışı üretici fiyat endeksi
- 10.00 Almanya, kasım ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE)
- 10.00 İngiltere, kasım ayı perakende satışlar
- 16.30 ABD, kasım ayı kişisel tüketim harcamaları
- 16.30 ABD, kasım ayı kişisel gelirler ve harcamalar
- 18.00 ABD, aralık ayı Michigan Üniversitesi tüketici beklentileri