DOLAR
34,25 -0,04%
EURO
37,63 -0,01%
ALTIN
2.923,52 -0,13%
BITCOIN
2.178.056,59 -1,6%

Küresel Piyasalarda Pozitif Başlangıç: Ekonomik Veriler İyimserliği Artırıyor

Küresel piyasalar, optimist istihdam verileriyle hafta boyunca pozitif bir seyir izlemeye başladı.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 08:58
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 08:58

Küresel Piyasalarda Pozitif Başlangıç: Ekonomik Veriler İyimserliği Artırıyor

Küresel Piyasalarda Pozitif Başlangıç

Küresel piyasalar, ABD'de açıklanan son istihdam verilerinin ardından, ülkenin ekonomisinin 'yumuşak iniş' yapabileceğine dair artan beklentilerle haftaya olumlu bir seyirle başladı.

İstihdam Verileri İyimserlik Yarattı

ABD'de, tarım dışı istihdam eylülde 254 bin kişi artarak ekonomik beklentileri geride bıraktı. İşsizlik oranı ise %4,1'e düşerek son üç ayın en düşük seviyesine indi. Bu veriler, küresel piyasalarda risk iştahını artırırken, analistler ABD'deki olası resesyon endişelerinin aşıldığını belirtiyor.

Fed'in Faiz Politikaları ve Gelecek Gündemi

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) izlediği ortalama saatlik kazançlar %0,4 artışla 35,36 dolara yükseldi. Fed yetkilileri ise, faiz oranlarının gelecek yıl düşeceği öngörüsünü paylaşırken, Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, iş gücü raporlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Küresel Piyasalarda Diğer Gelişmeler

Jeopolitik gelişmeler ve Avrupa Merkez Bankası'nın tahminleri de dikkatle izleniyor. Avrupa borsalarında, Çarşamba günü açıklanan istihdam verileri sonrası pozitif bir hava hâkim. Çin'deki ekonomik teşviklerin Asya piyasalarında olumlu etkiler yarattığı gözlemleniyor. Genel Değerlendirme

ABD'de hisse senedi endeksleri yükseliş, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimleri beklentisi ve Asya piyasalarındaki olumlu seyir, yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bugün Avrupa'da perakende satış verileri ve Türkiye'de hazine nakit dengesi takip edilecek.