DOLAR
34,22 -0,05%
EURO
37,95 -0,08%
ALTIN
2.920,39 0,21%
BITCOIN
2.110.525,9 -1,37%

Küresel Piyasalarda Orta Doğu Gerilimi Etkisi

Küresel piyasalarda Orta Doğu'daki artan gerilim olumsuz etkiler yaratırken, yatırımcılar kritik iş gücü verilerini bekliyor.

Yayın Tarihi: 02.10.2024 09:06
Güncelleme Tarihi: 02.10.2024 09:06

Küresel Piyasalarda Orta Doğu Gerilimi Etkisi

Küresel Piyasalarda Negatif Seyir

Küresel piyasalarda, Orta Doğu'da tırmanan gerilimin etkisiyle olumsuz bir seyir gözlemleniyor. Bugün, ABD'de açıklanacak olan ADP özel sektör istihdam verisi yatırımcıların dikkatini çekti.

Gerilim Tırmanıyor

Orta Doğu'daki çatışmaların seyri, dünya genelindeki enflasyon mücadelesinin resesyona yol açıp açmayacağına dair belirsizlikler, yatırımcıların risk iştahını azaltmaya devam ediyor. İran Devrim Muhafızları Ordusu, geçtiğimiz günlerde İsrail'e yönelik balistik füze saldırısı gerçekleştirdi. Bu saldırıya İsrail'den gelen tehditler, bölgedeki gerilimin sürmesine neden oldu.

ABD İş Gücü Verileri Bekleniyor

Dün açıklanan verilere göre, ABD'de açık iş sayısı Ağustos ayında 8 milyon 40 bine çıkarak beklentilerin üzerinde bir performans sergiledi. Ancak analistler, bu durumun iş gücü piyasasında duraksamaların olabileceğine dair endişeleri artırdığını belirtiyor. Cuma günü açıklanacak istihdam verileri de yatırımcıların dikkatle izleyeceği bir diğer önemli unsur.

Şirket Hisselerinde Dalgalanmalar

Orta Doğu'daki artan gerilim, bazı savunma ve enerji şirketlerinin hisselerini olumlu etkilerken, kruvaziyer şirketlerinin hisse değerlerinde düşüşler gözlemlendi. Lockheed Martin, Northrop Grumman gibi savunma şirketlerinin hisseleri değer kazanırken, cruise sektöründeki şirketler Carnival, Norwegian Cruise Line ve Royal Caribbean Cruises'ta gerilemeler yaşandı.

Piyasalarda Genel Gelişmeler

Para piyasalarındaki beklentiler, yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı yönünde. Süregelen jeopolitik riskler neticesinde, altın fiyatları %1,1 değer kazanarak 2.656 dolara yükseldi. Brent petrol ise %3,4'lük bir artışla 74,5 dolara ulaştı.

Avrupa ve Asya Piyasaları

Avrupa borsalarında, Orta Doğu'daki çatışmalara dair artan endişelerle birlikte satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Asya piyasalarında ise Hong Kong pozitif bir seyir izlerken, diğer borsalar negatif yönde etkilendi.

Türkiye’nin Piyasa Durumu

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre %3,25 değer kaybederek 9.351,22 puandan kapandı. Dolar/TL ise yatay seyirle 34,2080 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor.

Bugün yurt içinde takip edilecek veriler arasında, 12:00'de Avro Bölgesi işsizlik oranı, 14:30'da Türkiye döviz varlık ve yükümlülükleri, 15:15'te ise ABD ADP özel sektör istihdamı yer alıyor.