DOLAR
34 0%
EURO
37,85 0%
ALTIN
2.819,23 0%
BITCOIN
1.969.994,58 0%

Küresel Piyasalarda Negatif Gerileme Süreklilik Gösteriyor

ABD verilerinin resesyon endişelerini artırmasıyla piyasalarda satış baskısı sürüyor. Yatırımcılar, önemli verileri yakından takip ediyor.

Yayın Tarihi: 05.09.2024 09:21
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024 09:21

Küresel Piyasalarda Negatif Gerileme Süreklilik Gösteriyor

Küresel Piyasalardaki Negatif Trend Devam Ediyor

Küresel piyasalarda, Amerika Birleşik Devletleri'nde açıklanan makroekonomik veriler, resesyon korkularını artırarak satış baskısına yol açtı. Bugün ADP özel sektör istihdamı verileri ve diğer önemli ekonomik göstergeler yatırımcıların radarında bulunuyor.

Resesyon Endişeleri ve Fed'in Para Politikası

ABD ekonomisinin beklenenden hızlı bir şekilde soğuması beklenirken, Federal Rezerv'in (Fed) sıkı para politikasını gevşetmeye başlayacağına dair kesin beklentiler bulunuyor. Analistler, yarın açıklanacak ADP verilerinin, Fed’in gelecekteki politikalarına dair önemli ipuçları sunabileceğini belirtiyor. İşsizlik Başvuruları ile İlgili Gelişmeler

Ayrıca, haftalık işsizlik maaşı başvuruları da dikkatle takip ediliyor. En son veriler, ABD'de JOLTS açık iş sayısının temmuzda 7 milyon 673 bine gerilediğini gösterdi.

Fed'in Bej Kitap Raporu ve Ekonomik Faaliyet Raporları

Fed'in Bej Kitap raporunda, Amerikan ekonomisindeki mevcut durumun duraklama gösterdiği belirtildi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, iş gücü piyasasının zayıf olmadığını, ancak yumuşamaya devam ettiğini söyledi. Bostic, enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşma ihtimalinin artış gösterdiğini ifade ederken, çok uzun süre kısıtlayıcı politikaların sürdürülmemesi gerektiğini vurguladı.

Kurumsal Gelişmeler ve Piyasa Tepkileri

Öte yandan, US Steel'ın hisseleri, Beyaz Saray'ın Japon şirket Nippon Steel tarafından yapılan satın alma girişimini engelleyebileceğini açıklamasının ardından yüzde 17'den fazla değer kaybetti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni işletmeler için vergi indirimlerinin artırılacağını duyurdu.

Piyasa Göstergeleri ve Avrupa ile Asya'daki Durum

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri son dönemde %3,76 seviyesine gerilerken, dolar endeksi 101,3 düzeyinde işlem görmekte. Avrupa borsalarında da satış baskısı sürüyor, DAX ve CAC endeksleri büyük kayıplar yaşadı. Asya piyasaları da satıcılı bir seyir izliyor, özellikle Japonya'nın Nikkei 225 endeksi %1,12 geriledi.

Gözler Bugünkü Ekonomik Verilerde

Yatırımcılar bugün Türkiye'de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in gerçekleştireceği açıklamaları dikkatle izleyecek. Ayrıca, AVro Bölgesi'nde perakende satışlar ve ABD'de ADP özel sektör iş gücü verileri gibi kritik veriler de takip edilecektir.