DOLAR
34,15 0,2%
EURO
37,78 0,2%
ALTIN
2.922,54 0,08%
BITCOIN
2.066.904,98 0,68%

Küresel Piyasalarda Karmaşa: Ekonomik Veriler ve Jeopolitik Gelişmeler

Küresel piyasalar, ekonomik verilerin yansıttığı karmaşık manzarada dalgalanmalar gözlemleniyor.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 08:54
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 08:54

Küresel Piyasalarda Karmaşa: Ekonomik Veriler ve Jeopolitik Gelişmeler

Küresel Piyasalarda Dalgalanma

Küresel piyasalarda, Amerika Birleşik Devletleri tarafından açıklanan ekonomik verilerin ardından yumuşak iniş olasılığının yükselmesine rağmen, Orta Doğu'ndaki devam eden gerilimlerin etkisiyle karışık bir seyir izlenmektedir.

Enflasyon ve Resesyon Korkusu

Dünya genelinde enflasyon korkuları, yerini resesyon endişelerine bırakırken, ABD'de açıklanacak istihdam verileri yatırımcıların dikkatini çekmeye devam etmektedir. Eylülde özel sektör istihdamı, 143 bin kişi ile piyasa beklentilerinin üzerinde bir artış gösterdi ve yıllık ücret artışı ise %4,8'den %4,7'ye düştü.

FED ve Faiz İndirimleri

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, politika faizinin ekonominin bugünkü durumuyla uyumlu olmadığını belirtmekte. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonla mücadelenin henüz sona ermediğini vurgulayarak, "Enflasyonla mücadelenin kazanıldığını söylemek, zor olmaya devam ediyor." ifadelerinde bulundu.

Kurumsal Hisselerde Kayıp

Öte yandan, Nike'ın üst yönetim değişikliği öncesi gelir hedefini düşürmesi sonrası hisseleri %6,8 değer kaybetti. Bunun yanında, Tesla da yılın üçüncü çeyreğinde otomobil teslimatlarının beklentilerin altında kalmasıyla %3,5 düştü.

Grevin Etkileri ve Ekonomik Görünüm

ABD'nin doğusundaki limanlarda çalışan işçilerin maaş artışı ve otomasyon konularındaki anlaşmazlık sebebiyle başlattıkları grev ikinci gününe girmiş durumda. Analistler, bu grevin tedarik zincirinde aksamalara ve fiyat artışlarına yol açabileceğinden endişeliler. Para piyasalarında, yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık bir indirim yapacağına dair inanç sürüyor.

Avrupa ve Asya Piyasalarındaki Durum

Avrupa borsalarında jeopolitik riskler nedeniyle karışık bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yıl sonuna kadar 50 baz puan faiz indirimine gidebilir. Japonya'da yeni Başbakan İşiba Şigeru, borçlanma maliyetlerinin arttığı bir dönemde daha yüksek maliyetlere hazır olmadığını belirtti.

Hisse Senedi Piyasalarında Değişimler

Dün, Dow Jones %0,09, S&P 500 %0,01 ve Nasdaq %0,08 değer kazandı. BIST 100 endeksi ise %3,62 azalarak kapandı ve bugün Türkiye'de eylül ayı enflasyon verileri dikkat çekiyor. Analistler, enflasyon ve haftalık banka istatistiklerinin yanı sıra, Avrupa ve ABD'den gelecek ekonomik verileri de takip ediyorlar.

Gözler Verilerde

Bugün Türk Lirası'nın durumu ve yurtdışı verileri yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek. Ekonomistlerin tahminleri, eylül ayı enflasyonunun %2,09 artarak yıllık enflasyonun %48,11'e düşeceği yönündedir. Bugünkü açıklanacak önemli veriler arasında Türkiye tutulacak enflasyon oranı da bulunuyor.