DOLAR
34,11 -0,15%
EURO
37,88 0,24%
ALTIN
2.793,43 0,28%
BITCOIN
2.105.009,63 -2,39%

Küresel Piyasalarda ECB Faiz Kararı Beklentisi

Küresel piyasalarda gözler Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi, ABD enflasyon verileri yatırımcıları olumlu etkiliyor.

Yayın Tarihi: 12.09.2024 08:56
Güncelleme Tarihi: 12.09.2024 08:56

Küresel Piyasalarda ECB Faiz Kararı Beklentisi

Küresel Piyasalarda ECB'nin Faiz Kararına Odaklanıldı

Küresel piyasalarda, ABD’nin açıkladığı enflasyon verileri sonrasında pozitif bir hava oluştu. Bugün Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararları yatırımcıların dikkatini çekiyor.

ABD Enflasyon Verileri Güçleniyor

ABD'de açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustosta aylık yüzde 0,2, yıllık yüzde 2,5 oranında artış gösterdi. Çekirdek TÜFE ise aylık yüzde 0,3 artış kaydederek yıllık yüzde 3,2 seviyesine ulaştı. Analistler, ilk sinyallerin Fed'in faiz indirimi olasılığını azaltabileceğini belirtiyor.

ABD Ekonomisinde Yavaş İniş Beklentisi

ABD Ekonomi Danışmanı Lael Brainard, enflasyon konusundaki gelişmeleri değerlendirerek, "Enflasyonda bir sayfanın kapandığını düşünüyorum" dedi. Yatırımcılar, bugün açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisini de dikkatle takip ediyor.

Teknoloji Hisseleri Yükselişte

Küresel borsa verileri, teknoloji hisselerinde de yükseliş yaşandığını gösteriyor. Nvidia'nın hisseleri yüzde 8'in üzerinde değer kazanırken, diğer çip üreticileri de pozitif bir seyir izledi.

Politika Gelişmeleri ve Petrol Fiyatları

Brent petrol fiyatı, Aralık 2021'den bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra yükselişe geçti. Dün yüzde 1,3 yükselen Brent petrolün varil fiyatı, 70,8 dolara kadar çıktı.

Bugün Beklenen Veriler

Bugün Türkiye'de cari işlemler dengesi verileri açıklanacak. Analistler, yurt dışında ECB'nin faiz kararının yanı sıra ABD'de ÜFE ve işsizlik başvurularını takip edecek.

Tüm bu gelişmeler ışığında, piyasalardaki oynaklıkların artması bekleniyor. ECB'nin faiz kararı, piyasalarda etkili olabilecek önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.