DOLAR
34,15 0,27%
EURO
37,8 0,2%
ALTIN
2.904,15 0,71%
BITCOIN
2.051.483,47 1,41%

Küresel Piyasalarda Belirsizlik ve Ekonomik Gelişmeler

Küresel piyasalarda belirsizlik sürerken, Fed açıklamaları ve Avrupa enflasyonu dikkat çekiyor. Analistler kritik verileri izliyor.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 08:20
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 08:20

Küresel Piyasalarda Belirsizlik ve Ekonomik Gelişmeler

Küresel Piyasalarda Belirsizlik Devam Ediyor

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları sonrası ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentileri spekülasyonları arttırdı. Ancak Avrupa’da resesyon endişeleri, piyasaların yön bulmasını zorlaştırıyor.

Enflasyon ve Ekonomi Beklentileri

Dünya genelinde enflasyonla mücadelede sona yaklaşılırken, ekonomilerin resesyona girmeden bu süreci atlatarak atlatamayacağı soruları gündemi meşgul ediyor. Analistler, ABD’deki istihdam verilerinin ekonominin gidişatı hakkında daha fazla bilgi sunabileceğini ifade ediyor.

Fed Başkanı Powell'ın Açıklamaları

Fed Başkanı Powell, Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği toplantısında, ABD ekonomisinin sağlam olduğunu ve Fed’in uygun araçları kullanarak bu durumu koruyacaklarını belirtti. "Ekonomi beklentiler doğrultusunda ilerlerse, politikalar zamanla daha nötr bir noktaya evrilecektir, ancak süreç önceden belirlenmiş değil" dedi.

Diğer Fed Yetkililerinin Görüşleri

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, iş gücü piyasasında zayıflama olursa daha fazla faiz indirimi olabileceği sinyalini verdi. "Eğer iş gücü piyasası güçlü kalırsa, sabırlı olma lüksümüz var, aksi takdirde aciliyet doğabilir" dedi.

Piyasa Gelişmeleri

Piyasalarda yıl sonuna kadar 75 baz puan faiz indirimi beklentisi sürerken, Brent petrol fiyatı 71,8 dolarda işlem görüyor. Altın fiyatı ise 2,639 dolara geriledi.

Avrupa borsalarında genel olarak satış baskısı gözlenirken, yatırımcılar Avro Bölgesi Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisine odaklanmış durumda. Almanya'nın yıllık enflasyonu eylülde yüzde 1,6’ya düştü ve ECB tahmininin altında kalmaya devam ediyor.

Asya Piyasalarında Gelişmeler

Asya borsalarında ise Japonya’da pozitif bir seyir izleniyor. İşiba Şigeru, Japonya'da erken seçim yapılacağını duyurdu.

Önümüzdeki Veriler

Bugün, yurt içinde ve global düzeyde imalat sanayi PMI verileri ile ABD'de JOLTS açık iş sayısı verilerinin takip edilmesi bekleniyor. BIST 100 endeksinin 9,600 ve 9,500 puanı destek seviyeleri olarak öne çıkıyor.