DOLAR
34,2 -0,01%
EURO
37,53 -0,01%
ALTIN
2.886,33 -0,07%
BITCOIN
2.131.630,38 0,03%

Küresel Piyasalarda ABD Enflasyon Verilerine Dikkat

ABD enflasyon verileri ve Fed'in faiz kararı öncesi piyasalarda dalgalı seyrin etkileri sürüyor.

Yayın Tarihi: 11.09.2024 08:46
Güncelleme Tarihi: 11.09.2024 08:46

Küresel Piyasalarda ABD Enflasyon Verilerine Dikkat

Küresel Piyasalarda ABD'nin Enflasyon Verileri için Beklenti

Küresel piyasalarda, Amerika Birleşik Devletleri'nde açıklanacak olan enflasyon verileri öncesinde yatırımcılar, ABD Merkez Bankası (Fed)'nın gelecek hafta gerçekleştirmesi beklenen faiz indirimine dair belirsizlikler sebebiyle temkinli bir tutum sergiliyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Sinyalleri Piyasaları Etkileyecek

Tüketici Fiyat Endeksi'nden (TÜFE) alınacak sinyaller, piyasalarda önemli dalgalanmalara yol açabilirken, resesyon endişeleri de varlık fiyatlarını olumsuz şekilde etkilemeye devam etmektedir. Uzmanlar, enflasyonda beklenenden hızlı bir yumuşama yaşanması durumunda, Eylül ayı için 50 baz puanlık bir faiz indirimine gidilme ihtimalinin artabileceğini belirtiyor.

Yatırımcılar Temkinli Yaklaşıyor

Analistler, son dönemde enflasyon kaygılarının azalmasına rağmen, zayıflayan istihdam piyasasının resesyon riskini arttırması sebebiyle yatırımcıların temkinli hareket ettiğini ifade ediyor. Piyasa fiyatlamalarına göre, bu ay Fed'in 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapma olasılığı güçlü kalırken, 50 baz puanlık faiz indirimi ihtimali yüzde 35 seviyesinde bulunuyor.

Teknoloji Hisselerinde Dalgalanma

Küresel borsa hareketlerinde, teknoloji şirketleri önemli bir rol oynamaktadır. Son zamanlarda satış baskısı altında kalan Nvidia, günü yüzde 1,5 kazançla kapatırken, Microsoft ve Amazon hisseleri sırasıyla yüzde 2 ve yüzde 2,4 oranında artış gösterdi. Tesla'nın hisseleri ise yüzde 4,6 yükseldi.

Başkanlık Yarışı ve Kripto Para Piyasası

Siyasi alanda, Demokrat aday Kamala Harris ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump arasında gerçekleşen tartışma sonrası, bahis piyasalarında Harris'in öne çıktığı gözlemlendi. Kripto para piyasasında ise Trump'ın performansının beklentileri karşılayamaması sonucu Bitcoin yüzde 2,3 düşerek 56 bin 250 dolara geriledi.

Petrol ve Altın Piyasasında Gelişmeler

Petrol fiyatları, dünkü sert düşüşle 69,5 dolara geriledikten sonra şu anda 69,3 dolardan işlem görüyor. Altın fiyatı ise, yüzde 0,4 değer kazandıktan sonra gün içerisinde %0,1 artışla 2.520 dolara ulaştı.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Durgunluk Sineması

Avrupa'da, yarın açıklanacak Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı öncesi durgunluk endişeleri hâkimken, Almanya'da otomotiv sektörü de fiyat düşüşleriyle karşı karşıya kalıyor. Asya piyasalarında ise, Japonya Merkez Bankası'ndan gelen enflasyon sinyalleri sonrası satış hareketleri gözlemleniyor.

Piyasa Verileri Takip Edilecek

Yatırımcılar, gün içerisinde İngiltere'de sanayi üretimi ve dış ticaret dengesi ile Amerika Birleşik Devletleri'nde enflasyon verilerini yakından takip edecekler.