Küresel piyasalarda, geçen hafta ABD'de yeni yönetimin politikaları ve Federal Reserve'in (Fed) izleyeceği yol haritasına ilişkin belirsizlikler ile karmaşık bir seyir ön planda. Gözler, önümüzdeki haftada açıklanacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları ve tarım dışı istihdam verisi gibi yoğun veri gündemine çevrilmiş durumda.
Dünya genelinde devam eden enflasyon ile mücadele, piyasalarda artan resesyon-enflasyon ikilemini beraberinde getiriyor. ABD'deki yeni makroekonomik veriler, Fed'in beklediği ölçüde bir soğuma olmadığını gösterirken, başkanlık sürecine yeni başlayan Donald Trump'ın uygulayabileceği tarifeler, yatırımcılar için belirsizlik yaratıyor.
Trump'ın izleyebileceği politikaların küresel ticaret üzerindeki etkisi, özellikle Çin gibi önemli ticaret ortaklarıyla yaşanabilecek sorunlar endişeleri artırıyor. Analistlere göre, Fed’in yıl genelinde yalnızca iki faiz indirimine gideceği öngörülüyor. Yeni haftada açıklanacak FOMC toplantı tutanakları, bankanın geleceği politikalarına dair ipuçları sunabilir.
Tarım dışı istihdam verisinden elde edilecek sinyallerin de Fed'in projeksiyonlarına ışık tutacağı belirtiliyor. Richmond Fed Başkanı Tom Barkin, ülke ekonomisinin “iyi bir yerde” olduğunu ve paranın politikalarında sabırlı olunabileceğini duyurdu. Barkin, 2025 yılı için ABD ekonomisinin olumlu görünümde olduğunu ve büyümeye yönelik yukarı yönlü risklerin daha fazla olduğunu ifade etti.
ABD'de açıklanan makroekonomik verilere bakıldığında, Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) geçen ay 49,3 ile piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesine rağmen sektördeki daralmanın sürdüğü kaydedildi. Ayrıca, 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı yüzde 6,97'ye çıkarken, mortgage başvurularında yüzde 21,9 azalma görüldü.
ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı ise 211 bine inerek 8 ayın en düşük seviyesini kaydetti. Dolar endeksi, geçen hafta 109,1 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, bu durum birçok varlığın alternatif maliyetini etkileyebilir. Brent petrol varil fiyatı yüzde 4,2 artışla 76,5 dolara yükseldi.
Kurumsal alanda, ABD Başkanı Joe Biden'ın ulusal güvenlik gerekçesiyle US Steel'in Nippon Steel'e satışını engellemesi, US Steel hisselerinde yüzde 6,5’lik bir düşüşe neden oldu. Ayrıca, otomobil üreticileri Ford ve General Motors'un satışları 2019'dan bu yana en iyi performansı göstererek, Ford hisseleri yüzde 2'nin üzerinde, General Motors hisseleri de yüzde 1’e yakın yükselme kaydetti.
Öte yandan, Asya borsalarında Güney Kore dışındaki piyasalarda negatif bir seyir izleniyor. Çin'in 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 1,6 seviyesinin altını test etti. Bu durum, Çin ekonomisinde istenilen seviyeye ulaşılamaması nedeniyle deflasyon riskini güçlendiriyor. Güney Kore’de ise Kospi endeksi yüzde 1,54 oranında yükseldi.
Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzde 0,5 değer kazanarak 10.075,17 puandan tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılı ihracat rakamlarını açıkladı ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Aralık 2024'te yıllık bazda yüzde 44,38 seviyesine geriledi. Gelecek hafta yurt içinde hazine nakit dengesi ve işsizlik oranı verileri takip edilecek.