Küresel Ekonominin Karşılaştığı Riskler
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) 55. Yıllık Toplantıları sırasında açıkladığı yeni rapor, küresel finansal sistemdeki parçalanmanın ciddi ekonomik sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor. Rapora göre, artan korumacı politikalar, devletçilik yaklaşımları ve jeoekonomik çatışmalar sonucu küresel gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) 5,7 trilyon dolara kadar kayba uğrayabilir.
Parçalanmanın Ekonomik Etkileri
Dünya genelinde çeşitli ülkelerin uyguladığı kısıtlayıcı ticaret politikaları, sınır ötesi sermaye akışlarını azaltarak ekonomik verimliliği olumsuz etkilemektedir. Bu durum, küresel ekonomi için 0,6 trilyon dolar ile 5,7 trilyon dolar arasında kayıplara yol açma riski taşımaktadır. Belirtilen 5,7 trilyon dolar, GSYH'nın yüzde 5'ine denk gelmektedir.
Finansal Sistem Üzerindeki Tehditler
Raporda, artan jeoekonomik parçalanmanın etkilerinin, 2008 finansal krizi ve COVID-19 salgını dönemindeki sorunlardan daha büyük olabileceği öngörülmektedir. Ülkelerin jeopolitik hedeflerine ulaşmak için uyguladığı yaptırımlar ve sübvansiyonlar, küresel ekonomik işbirliği ve sürdürülebilir kalkınma açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.
Yaptırımlardaki Artış
Dünya genelinde uygulanan yaptırımların, 2017'den bu yana yüzde 370 oranında arttığına dikkat çekilmektedir. WEF Mali ve Parasal Sistemler Merkezi Başkanı Matthew Blake, rapor hakkında, "Finansal sistemdeki parçalanmanın küresel ekonomi üzerindeki maliyetinin çok büyük olduğunu" belirterek, "Liderler, ilkesel yaklaşımlarla küresel finans sistemini korumak için kritik bir fırsatla karşı karşıya," şeklinde uyarıda bulundu.