Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'un COP29'da İklim Değişikliği Üzerine Açıklamaları
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakü'de düzenlenen COP29 toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Ersoy, iklim değişikliğinin neden olduğu sorunların yalnızca tek bir ülkenin çabalarıyla çözülemeyeceğini belirterek, küresel ve koordineli eylemin gerekliliğini vurguladı. "Hep birlikte, herkes için sürdürülebilir ve iklim dirençli bir gelecek için çalışmaya kararlıyız," dedi.
Ersoy, Bakü'deki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı'nın (COP29) 'Kültür Tabanlı İklim Eylemi için 2. Yüksek Düzeyli Bakanlar Diyaloğu' oturumuna katıldı. Azerbaycan'ın COP29 başkanlığını kutlayarak, konferansın küresel iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir adım olacağına ve uluslararası toplumun beklentilerini karşılayacağına emin olduğunu ifade etti.
Bakan Ersoy, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması gibi küresel girişimlerin iklimle mücadelede önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Ancak hâlâ yapacak çok şey olduğunu ve uluslararası işbirliğinin sürdürülmesinin şart olduğunu vurguladı.
İklim değişikliğinin hem kültürel hem de doğal mirasa tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Ersoy, "UNESCO, Dünya Mirası alanlarındaki buzul alanlarının 2050 yılına kadar kaybolabileceğini raporlamaktadır. Aşırı hava olaylarının etkileri, birçok kültürel ve doğal alanı giderek daha savunmasız hale getirmektedir. Bu durum, ortak mirasımızı korumanın aciliyetini göstermektedir," diye ekledi.
Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına dair bilgi veren Ersoy, 2021'de Türkiye'nin Paris Anlaşmasının tam tarafı olduğunu hatırlattı. Aynı yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2053 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefi koyduğunu belirtti. Ayrıca, iklimle ilgili çabaları koordine etmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kurulduğunu açıkladı.
Ersoy, bu hedefler doğrultusunda, 2011-2023 dönemi için hazırlanan İklim Değişikliği Eylem Planı'nın, doğal ve kültürel miras alanlarının iklim değişikliğine uyumunu sağlamak için bölgesel stratejiler geliştirdiğini belirtti. Mart 2024'te Türkiye'nin kültürel miras koruma odaklı İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı'nı açıklaması planlanıyor.
Bakan Ersoy, iklim değişiklikleriyle mücadelede birlikte hareket etmenin önemini vurgularken, "Hiçbir ülke bu sorunları tek başına çözemeyecektir. Bu toplantıda gösterilen işbirliği, iklim krizine çözüm bulmak için gereken ortak kararlılığın değerli bir örneğini sergilemektedir. Türkiye, Azerbaycan'ın COP29 Başkanlığına ve bu hedeflerine tam desteğini yinelemektedir. Hep birlikte, herkes için sürdürülebilir ve iklim dirençli bir gelecek için çalışmaya kararlıyız," diye konuştu.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında düzenlenen "COP29'da Kültür Tabanlı İklim Eylemi için 2. Yüksek Düzeyli Bakanlar Diyaloğu"na katılarak burada konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında düzenlenen "COP29'da Kültür Tabanlı İklim Eylemi için 2. Yüksek Düzeyli Bakanlar Diyaloğu"na katılarak burada konuştu.