Pamuklu Kulak Temizleme Çöplerinin Riskleri
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabileceğini belirtti.
Edirne'de düzenlenen bir sempozyumda konuşan Ocak, kulağın doğasında kendi kendini temizleme özelliğine sahip olduğunu ifade etti.
Kulak Temizliğinde Yanlış Algılar
Ocak, kulak çöplerinin dış kulak yolunu temizlemekten ziyade daha fazla tıkanıklığa yol açtığını vurguladı. "Yazın güneşe çıktığımızda derimiz nasıl soyuluyorsa, dış kulak yolu da kendi kendini temizleyebiliyor." dedi. Küçük kulak çöpleriyle yapılan temizlik, genellikle kirin bir kısmını almakla birlikte, birikintileri kulak içinde itmeye neden olabiliyor.
Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri
Doç. Dr. Ocak, kulak çöpü kullanımının yarardan çok zarara neden olduğunu belirtirken, kulak zarının delinmesi ve enfeksiyon gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açma risklerinin altını çizdi. "Kulak çöpü kullanımını kesinlikle önermiyorum," diyen Ocak, kulak tıkanıklığı hissi olan bireylerin bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmasını tavsiye etti.
Özellikle, bazı hastaların toplu iğne gibi cisimleri kulaklarına sokmaya çalışmasının son derece tehlikeli olduğunu da sözlerine ekledi.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabildiğini söyledi. Ocak, AA muhabirine, açıklamada bulundu.