Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Rize'nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ersoy, bu tür bir depremin herhangi bir fay hattı olmayan bir bölgede bile meydana gelmesinin Türkiye'nin deprem gerçeğini anlamak açısından kritik bir durum olduğunu vurguladı.
Hakkari'den Mardin'e, Çanakkale'den Trabzon'a kadar her bölgenin deprem riski taşıdığını belirten Ersoy, özellikle Karadeniz kıyısında yıllardır devam eden uyaranları hatırlattı. Ersoy, “Karadeniz'de daha önce Batum'dan Giresun'a kadar denizde birçok 4 ve 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez olarak bu gerçeği göz ardı etmememiz gerekiyor.” dedi.
Karadeniz fayının sürekli aktif olduğunu ve geçmişteki depremlerin bu fay sonucu oluştuğunu belirten Ersoy, “Özellikle bu bölge, 1960'larda gerçekleşen Bartın depreminin kaynağıdır. Bu depremde 30 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Dolayısıyla bu fayın 6-7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli mevcut.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Karadeniz kıyısı boyunca artan yerleşim yoğunluğuna dikkat çeken Ersoy, “Önceki yıllarda yerleşimlerin %10'u sahildeki ilk 10 metrede yer alırken, şimdi bu oran %80'e çıkmış durumda. Bu, potansiyel bir tehlikeyi beraberinde getiriyor.” şeklinde uyarıda bulundu.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, AA muhabirine Rize'nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yaptı.