DOLAR
34,13 0,02%
EURO
38,08 -0,26%
ALTIN
2.902,05 -0,63%
BITCOIN
2.160.250,04 0,14%

KTÜ'de Robotik Köpek ve Yapay Zeka ile Deprem Hasar Tespiti Projesi

KTÜ, deprem sonrası hasar tespiti için robotik köpek ve yapay zeka kullanacak bir projeyi hayata geçiriyor.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 16:23
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 16:40

KTÜ'de Robotik Köpek ve Yapay Zeka ile Deprem Hasar Tespiti Projesi

KTÜ'nin Yenilikçi Projesi: Robotik Köpek ve Yapay Zeka ile Deprem Hasar Tespiti

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ), Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince (DE-YAS) hayata geçirilen yeni bir projeyle, deprem sonrası hasar tespit süreçlerini hızlandırmayı amaçlıyor. Proje, "Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı" adını taşıyor.

Proje Hedefleri ve Uygulamaları

Rektörlükten yapılan açıklamada belirtilene göre, bu proje ile robotik köpekler ve yapay zeka teknolojisi kullanılarak, depremde hasar gören binalarda geleneksel gözlemsel hasar tespit yöntemlerine alternatif oluşturulacak. Bu sayede, afet sonrası binalara hızlı müdahale ve onarım süreçleri hızlandırılması hedefleniyor.

Projenin Desteklenmesi ve Önemli Açıklamalar

KTÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı tarafından desteklenen bu proje, Türkiye’de ve dünyada bir ilki gerçekleştirme amacına sahiptir. Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, "Ülkemiz deprem kuşağı üzerindedir. Bu nedenle hazırlıklı olmamız gerekmektedir. Projemiz, özellikle 2023 Kahramanmaraş depremlerinde karşılaşılan sorunlara çözüm üretecektir," dedi.

Projenin Uygulama Süreci

KTÜ DE-YAS Müdürü Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, proje ile deprem sonrası hasar tespit çalışmalarına alternatif olarak güvenilir ve otomatik bir karar destek sisteminin oluşturulacağını belirtti. Robotik köpekler, hasarlı binaların etrafında ve içinde yüksek çözünürlüklü görüntüler toplayacak, bu görüntüler yapay zeka ile analiz edilerek hasar tespitine katkı sağlanacaktır.

Gelecek Vizyonu

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Kemal Hacıefendioğlu, hem kullanılan yöntemler hem de sunduğu çözümler açısından projenin dünya çapında bir ilk olduğunu ifade etti. Projedeki yazılım, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın mevcut hasar tespit sistemi ile entegre edilecek. Bu sayede afet sonrası uygulamalar daha hızlı gerçekleştirilecek.

22 Ocak 2024'te başlayan projenin 22 Ocak 2027 tarihinde tamamlanması hedeflenmektedir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deprem ve Yapı Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezince (DE-YAS), "Deprem Sonrası Yapı Hasarlarının Hızlı ve Otomatik Tespitinde Robotik Köpek ve Yapay Zeka Kullanımı" projesi yürütülüyor.