Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kripto parası olanın dünyası başına yıkılacak! Her an hapse girebilirsiniz!

TBMM kripto para birimini kabul ettiğinde emrin detayları ortaya çıktı. Kararnamede, tüm yetkiyi SPK'ya bırakan para ve hapis cezalarının ayrıntılarına dikkat çekildi. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 30.06.2024 00:12
Güncelleme Tarihi: 30.06.2024 00:12

Kripto parası olanın dünyası başına yıkılacak! Her an hapse girebilirsiniz!

Düzenlemenin detayları dün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kripto para birimlerine ilişkin yasa tasarısını onaylamasıyla ortaya çıktı. Kararnamede, tüm yetkiyi SPK'ya bırakan para ve hapis cezalarının ayrıntılarına dikkat çekildi.

bitcoin

Kripto varlıklar ilk kez "maddi olmayan varlıklar" olarak tanımlanıyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun izni olmadan faaliyet gösteren kişi hapis cezasıyla cezalandırılır. İzin başvurusunda bulunmak için bir ayınız var.

Kripto varlıklara ilişkin yasa tasarısı parlamento genel kurulu tarafından onaylandı. Yönetmelik, platformlar üzerinde yapılan tüm transfer işlemlerini düzenliyor. Bu işlemler Mali Suçları Araştırma Kurulu tarafından yürütülmektedir.

Platformlar, işlemlerin piyasayı aksatmamasını sağlamak için bir izleme sistemi kuruyor ve proaktif önlemler uyguluyor.

HAPİS VE PARA CEZASI

Kanuna göre, lisanssız olarak kripto para sağlayıcısı olarak faaliyet gösteren gerçek kişiler ve tüzel kişilerin çalışanları, üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5.000 günden 10.000 güne kadar para cezasıyla cezalandırılıyor.

Kripto para hizmet sağlayıcısının başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile zimmete para geçirmekten suçlu olan diğer üyeler, 8-14 yıl hapis ve 5.000 güne kadar para cezasıyla cezalandırılıyor.

Düzenlemenin gelirlere etkisinin yaklaşık 100 milyon lira olması bekleniyor. Bütçeye ek bir mali yük getirmesi beklenmemektedir.

Düzenleme yürürlüğe girdiğinde 10-20 platforma işletme lisansı, 5-10 bankaya ise mevduat lisansı alması bekleniyor.

SPK'YA ERİŞİM ENGELİ KARARI ALMA YETKİSİ GETİRİLİYOR

Kripto hizmetleri sunan ATM'ler yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde kapatılacak.

Teklifin en olumsuz yanı, SPK'ya mahkeme kararı olmadan doğrudan internetten "içeriği kaldırma ve erişimi engelleme" yetkisi vermesi.

Şimdiye kadar SPK, mahkemeden, eğer ülke içinde gerçekleşmişse, yalnızca internette izinsiz sermaye piyasası işlemlerinin gerçekleştirildiği durumlarda erişimin engellenmesini talep etmişti. Ayrıca BTK'nın yurt dışından internet üzerinden izinsiz faaliyetlerin engellenmesini istedi.

Yeni düzenlemeyle SPK, izinsiz sermaye piyasası faaliyeti, piyasayı ihlal eden faaliyet, bilginin kötüye kullanılması ve piyasa sahtekarlığı nedeniyle içeriği kaldırma ve erişimi engelleme hakkına sahip oldu.