Türkiye Büyük Millet Meclisi Sermaye Piyasası Kanunu'nda yapılacak değişiklikleri onayladı. Yeni mevzuata göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kuruluş ve faaliyete geçebilmeleri için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) izin alması gerekiyor. TÜBİTAK, Kurulun bu izni verebilmesi için sağlanması gereken kriterleri belirleyecek.
SPK, sermaye piyasası araçlarına benzer haklar veren kripto varlıklara ilişkin düzenleyici prosedürler oluşturma, spesifik ve genel kararlar çıkarma ve tedbir ve yaptırım uygulama yetkisine sahip olacak. Ayrıca kripto varlık hizmet sağlayıcıları ile müşterileri arasındaki sözleşmelerin şartlarını, kapsamını, değişiklik prosedürlerini, ücretlerini, masraflarını, sona ermesini ve sözleşmelerin feshedilmesini de düzenleyecek.
Hangi kripto varlıkların platformlarda alınıp satılabileceğinin veya ilk etapta satışa veya dağıtıma sunulabileceğinin belirlenmesi için Kurul tarafından belirlenecek esas ve esaslarla resmi bir listeleme prosedürünün oluşturulması gerekiyor.
Platformlar, serbestçe belirlenen fiyatlar ile çalışacak, kendi düzen ve işlem esaslarını oluşturacak, gerekli gözetim sistemlerini uygulayacak ve işlemlerin güvenilir, şeffaf, verimli, istikrarlı, adil, dürüst ve rekabetçi bir şekilde yürütülmesini sağlayacak önleyici tedbirleri alacak. Ayrıca piyasayı bozucu eylem ve işlemleri tespit etmek ve önlemek, bu faaliyetlere karışan hesapların kısıtlanması, askıya alınması veya kapatılması gibi düzeltici tedbirlerin alınması ve bulguların kurula raporlanmasıyla da görevlendirilecekler.
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, müşteri kripto varlık transferlerinin ve hesaplara yapılan fon transferlerinin kayıtlarını güvenli bir şekilde saklaması ve muhafaza etmesi gerekir. Platformların müşterilerin kripto varlıklarını kendi cüzdanlarında tutması zorunludur. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlıklara yönelik yatırım danışmanlığı ve portföy yönetimine ilişkin prosedür ve yönergeleri tanımlayacak. Her kripto varlık hizmet sağlayıcısı, izin verilen faaliyetlerini belirten bir yetki sertifikası alacaktır. Bankaların kripto varlık hizmetlerine dahil olmaları için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan (BDDK) onay almaları gerekiyor.
Gerekli izinler olmadan kripto varlık hizmeti sağlayıcısı olarak faaliyet gösterdiği tespit edilen kişi ve tüzel kişilerin yetkilileri, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5.000 ila 10.000 adli gün arasında değişen para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir. Kripto varlıkları korumak, elinde tutmak veya denetlemekle görevlendirilen başkan, yönetim kurulu üyeleri veya diğer kişilerin bu varlıkları zimmete geçirmesi halinde, 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve 5.000 adli güne kadar para cezasıyla cezalandırılabilecekler. Ek olarak, ortaya çıkan kayıplar için kripto varlık hizmet sağlayıcısına tazminat ödemeleri gerekir.
Zimmete para geçirmeyi gizlemek için hileli eylemlere başvurulursa fail 14 yıldan 20 yıla kadar hapis ve 20.000 güne kadar adli para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Ancak ceza tutarı, kripto varlık hizmet sağlayıcısının ve müşterilerinin uğradığı zararın üç katından az olmamalıdır.
Kripto varlık hizmet sağlayıcısı olma izni kaldırılan ve yönetimi veya kontrolü altındaki kaynakları resmi veya fiili olarak kişisel veya başkalarının menfaati için kötüye kullanan kişiler, 12 yıldan 22 yıla kadar hapis ve 2000 TL adli para cezasıyla cezalandırılacak. 20.000 güne kadar.