DOLAR
34,24 -0,02%
EURO
37,65 -0,09%
ALTIN
2.914,59 0,18%
BITCOIN
2.180.138,76 -1,72%

Kosova, Sırbistan İthalat Yasağını Kaldırdı

Kosova, Sırbistan'dan gelen mallar üzerindeki ithalat yasağını kaldırarak iki ülke arasındaki ticaretin önünü açtı.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 18:00
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 18:00

Kosova, Sırbistan İthalat Yasağını Kaldırdı

Kosova'dan Sırbistan'a Yönelik İthalat Yasağının Kaldırılması

Kosova'nın Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan'a ait mallara yönelik geçen yıl hazirandan bu yana uygulanan ithalat yasağını kaldırdıklarını açıkladı. Başbakan Kurti, iki ülke arasındaki Merdare Sınır Kapısı'ndan mal geçişine tekrar izin vereceklerini duyurdu.

Güvenlik Gerekçeleri Üzerine Alınan Bir Karar

Kurti, düzenlediği basın toplantısında, bu yasakların bir "kısıtlayıcı tedbir" olarak nitelendirildiğini belirterek, kararın ticari bir sebepten değil, güvenlik nedeniyle alındığını vurguladı. Sırbistan'dan gelecek malların güvenlik riski taşımamasını sağlamak için ABD ve Avrupa Birliği'nden (AB) x-ray tarama cihazları temin etme konusunda destek beklediklerini ifade etti.

İlk Geçiş Merdare Sınır Kapısı'ndan

Kurti, gümrük kontrol alanının genişliği ve sınır kapısının konumu sebebiyle, malların geçişine ilk olarak Merdare'den izin verildiğini belirttikten sonra, x-ray cihazlarının diğer sınır kapılarına da yerleştirilmesiyle sürecin genişletileceği müjdesini verdi.

Uluslararası Uyarılar ve Sırbistan'ın Tepkisi

Kosova'daki medya kaynaklarına göre, Almanya, Kosova'nın Sırp mallarına yönelik ithalat yasağını kaldırmaması durumunda Orta Avrupa Serbest Ticaret Anlaşması (CEFTA) ve Berlin Süreci'nden dışlanabileceğini belirtti.

Sırbistan Başbakanı Milos Vucevic, Kosova'nın aldığı bu kararın gerginlikleri hafiflettiğini söyleyerek, Kosovalı Sırpların artık düzenli olarak yiyecek ve ilaç tedarik edebileceğini açıkladı.

Olayın Arka Planı

Geçtiğimiz yıl Kosovalı polis memurlarının Sırbistan'da gözaltına alınması olayının ardından Kosova hükümeti, bu durumu gerekçe göstererek Sırbistan'dan mal ithalatına yasak getirmişti. Gözaltına alınan 3 polis memuru, 26 Haziran 2023 tarihinde serbest bırakılmış olsa da, Sırbistan mallarına yönelik yasak süreci devam etmişti. Ancak daha sonra bu karar gevşetilerek, Sırbistan'dan hammadde ithalatı serbest bırakıldı.