DOLAR
33,98 0%
EURO
37,82 0%
ALTIN
2.820,3 0%
BITCOIN
1.969.055,75 0%

Köpek sahiplerine müjde! Köpeklerin yaşam süresini uzatan ilacın deneme testleri başlıyor!

San Francisco'lu biyoteknoloji şirketi Loyal, büyük ırk köpeklerin yaşam sürelerini uzatmak ve yaşam kalitelerini arttırmak için deneysel bir ilaç geliştiriyor. Yakında deneme testlerine başlanacak ilacın köpeklerin yaşam sürelerini sağlıklı bir şekilde uzatması bekleniyor. İşte merak edilen her şey...

Yayın Tarihi: 28.11.2023 21:16
Güncelleme Tarihi: 28.11.2023 21:16

Köpek sahiplerine müjde! Köpeklerin yaşam süresini uzatan ilacın deneme testleri başlıyor!

 

 ABD Gıda ve İlaç Dairesi, (FDA) şu ana kadar hayvanların ya da insanların yaşam süresini uzatacak herhangi bir ilaca onay vermedi. Evcil hayvan biyoteknoloji şirketi Aratana Therapeutics'in eski CEO'su ve Loyal’e danışmanlık hizmeti veren Linda Rhodes, bu ilacın tamamen yeni bir gelişme olduğunu ve hayvanların yaşam sürelerini uzatmanın zor olduğunu söyledi.

Loyal CEO'su Celine Halioua, "Büyük ırk köpek sahipleri, dostlarıyla daha fazla zaman geçirmeyi arzuluyor. Yaşam sürelerinin kısa olması insanlar için gerçekten çok üzücü" dedi.

wired.com’un haberine göre, Loyal'ın deneysel ilacı, bir veteriner tarafından her 3 ila 6 ayda bir verilmek üzere tasarlandı. Söz konusu ilaç, büyüme ve metabolizmada rol oynayan ve köpek boyutuyla bağlantılı olan IGF-1 adlı bir hormonun seviyelerini düşürmeyi hedefliyor.

köpek

YAN ETKİSİ VAR MI?

Loyal, ilk çalışmalarda 130 araştırma köpeğine araştırma ilacını verdi. Halioua, şirketin büyük ırk köpeklerdeki IGF-1 seviyelerini orta boylu köpeklerde görülen düzeylere düşürebildiğini gösterdiğini belirtti. İki köpeğin ilacı aldıktan sonra bir ya da iki gün boyunca dışkılarının sıvılaştığı, ancak bunun ötesinde önemli bir yan etkinin gözlenmediği ifade edildi.

köpek

NE ZAMAN PİYASAYA ÇIKACAK?

Şirket, ilacın yaşam süresi üzerindeki etkisini belirleme amacıyla çalışmalara 2024 veya 2025'te başlayacak. Çalışma kapsamında, en az 7 yaşında olan yaklaşık bin büyük ırk ve refakatçi köpeği kapsayacak daha büyük bir çalışma planlanıyor. Bu doğrultuda, her bir köpeğe deneysel ilaç ya da plasebo ilaçtan biri verilecek.

Şirketin ilacını 2026’ya kadar piyasaya sürmeyi planladığı belirtildi. Fakat önce şirketin FDA'ya ilacın güvenli olduğunu ve güvenilir bir şekilde üretilebileceğini ispat etmesi gerekecek. FDA ise bu kapsamda ilaca onay verebileceği aktarıldı.