DOLAR
34,26 -0,06%
EURO
37,63 -0,03%
ALTIN
2.910,14 0,33%
BITCOIN
2.180.686,85 -1,69%

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M Çiçeği Salgınına Karşı Aşılama Kampanyası

KDC'nin Kuzey-Kivu eyaletinde M çiçeği salgınına yönelik aşılama kampanyası başlatıldı. 265 bin doz aşı hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 13:44
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 13:44

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M Çiçeği Salgınına Karşı Aşılama Kampanyası

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M Çiçeği Salgınına Karşı Aşılama Başlatıldı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) doğusundaki Kuzey-Kivu eyaletinde, M çiçeği (Mpox) virüsüne karşı kapsamlı bir aşılama kampanyası hayata geçirildi. Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, kampanya özellikle eyaletin başkenti Goma'da yoğunlaşacak.

Kampanya Kapsamında Hedeflenen Aşı Miktarı

Aşılama çalışmaları kapsamında toplam 265 bin doz M çiçeği aşısının uygulanması planlanıyor. Bu yıl bütünüyle KDC'de yaklaşık 5 bin doğrulanmış M çiçeği vakası tespit edilmesi, yerel sağlık otoriteleri için bir alarm zili niteliği taşıyor. Ayrıca, bu virüs dolayısıyla 620'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

M Çiçeği Virüsü ve Bulaşma Yolları

M çiçeği virüsü, genellikle kemirgen hayvanlar ile enfekte bireyler aracılığıyla yayılan bir hastalıktır. Virüs, vücut döküntüleri ile doğrudan temas, virüs bulaşmış giysi, çarşaf veya havlu kullanımı ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla geçmektedir.

Belirtiler ve Tedavi Yöntemleri

Virüs kapıldıktan sonra ilk belirtiler 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir. Belirtiler arasında yüksek ateş, baş ve sırt ağrıları, kas ağrısı, şişmiş lenf bezleri, yorgunluk, üşüme ve su çiçeğine benzer kabarcıklar yer alır. Şu anda M çiçeği için özel bir tedavi yöntemi bulunmamakta, ancak antiviral ilaçlar ile hastalık tedavi edilmektedir. Çoğu vaka hastalığı hafif geçirerek birkaç hafta içinde iyileşiyor.