DOLAR
34,24 0,03%
EURO
37,45 0,2%
ALTIN
2.928,22 -0,03%
BITCOIN
2.147.688,25 0,44%

Kolombiya ve FARC Arasındaki Barış Müzakereleri Yeniden Başladı

Kolombiya hükümeti, eski FARC üyeleriyle barış müzakerelerine yeniden başladı. Görüşmeler, çevre sorunları ve ateşkes uzatma üzerine odaklandı.

Yayın Tarihi: 12.10.2024 06:13
Güncelleme Tarihi: 12.10.2024 06:13

Kolombiya ve FARC Arasındaki Barış Müzakereleri Yeniden Başladı

Barış Görüşmeleri Başladı

Kolombiya hükümeti ile eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) mensupları arasındaki barış müzakereleri sonunda yeniden hayata geçti.

Görüşmeler Bogota'da Gerçekleşiyor

Hükümetin barış delegasyonu ile FARC'ın çatı örgütü Estado Mayor Central (EMC) temsilcileri başkent Bogota'da altıncı tur görüşmeleri ile bir araya geldi. Haber kaynaklarına göre, taraflar 15 Ekim'de sona erecek ateşkesin uzatılması ve çevre meselelerini masaya yatırmayı planlıyor.

EMC İçindeki Bölünmeler

EMC, içindeki bölünme ve fikir ayrılıkları nedeniyle müzakereleri farklı cepheler ile yürütüyor. Jorge Suarez Briceno, Magdalena Medio ve Raul Reyes grupları arasında yaşanan bu ayrılığın görüşmelere etkisi büyük.

EMC Temsilcisi Açıklama Yaptı

EMC delegasyonunu temsil eden Andrey Avendano, "Yeni bir anlaşmaya varmayı umuyoruz. Uzun süredir pek çok engelle karşı karşıyayız ve inişli çıkışlı bir ilerleme kaydettik. Bu görüşmelerin sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyoruz," şeklinde ifade etti.

Bakan Muhamad'dan Önemli Vurgular

Müzakerelere katılan Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Susana Muhamad, barış sürecinin hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Barış Yüksek Komiseri Değerlendirme Yaptı

Barış Yüksek Komiseri Otty Patino ise, ateşkesin uzatılması konusunda iyimser olduklarını, ancak mevcut zorlukların farkında olduklarını belirtti.

EMC Hakkında Kısa Bilgi

'Ivan Mordisco' adıyla bilinen Nestor Gregorio Vera tarafından yönetilen EMC, FARC ile devlet arasındaki barış anlaşmasına katılmamış bir yapı. Ülke genelinde 3 bin 500'den fazla üyesi olduğu bildirilen örgüt, uyuşturucu ve kaçakçılıkla finansman sağlıyor.

Barış anlaşması, dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile eski FARC lideri Rodrigo Londono tarafından 24 Kasım 2016'da Bogota'da imzalanmıştı.

FARC ile yapılan barış anlaşmasına rağmen, bazı eski komutanlar ve FARC üyeleri silahlı eylemlerine devam etmektedir. EMC de, imzalanan barış anlaşmasına katılmayarak saldırılarına devam etmiştir.