Kolombiya'da silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) 33. Cephe arasındaki çatışmalar, yerinden edilenlerin sayısını 32 binden fazla yükseltti.
Kuzey Santander yönetim bölgesindeki Catatumbo'da yaşanan çatışmalar nedeniyle özellikle Cucuta ve Ocana şehirlerine 17 bin kişinin sığındığı, binlerce kişinin ise diğer bölgelere yayıldığı bildirildi. Ombudsmanlık Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, 16 Ocak'tan bu yana yaşanan olaylar sonucu yerinden edilme sayısında belirgin bir artış gözlemleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Basın Birimi, hükümetin birçok bölgede güvenliği sağlamak amacıyla kontrolü ele geçirdiğini ve ihtiyaç sahiplerine 33 ton insani yardım ulaştırdığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro ise, güvenlik sağlama konusundaki başarısızlıklarını kabul etti. Kendi ifadeleriyle, "Catatumbo'daki durum bize, başarısızlıklardan ders alınabileceğini gösteriyor ve bu ulusal bir başarısızlık. Bu, çağdaş tarihin en dramatik hadiselerinden biri olabilir," şeklinde değerlendirildi.
Petro, ne kadar kişinin hayatını kaybettiği hakkında kesin bilgiye sahip olmadıklarını belirtirken, morglara gelen ceset sayısının yaklaşık 32 civarında olduğunu ifade etti. "ELN'nin neden birkaç ay öncesine göre daha güçlü olduğunu sorgulamalıyız." dedi.
Cumhurbaşkanı, yargının desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirtilerek, bu durumu sosyal medya üzerinden ele aldı ve iç kargaşa hali ve ekonomik olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı. Olayların başlangıcı ise, 16 Ocak'ta ELN ve eski FARC üyeleri arasında koka ekinleri ve uyuşturucu kaçakçılığı koridorlarının kontrolü için başlamıştı.
Sosyal medyada paylaşılan videolarda, çatışmalar sırasında sokaklarda cesetlerin bulunduğu ve evlere baskın yapıldığı anlar yer aldı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Petro, ELN'nin "barışa dair hiçbir irade ortaya koymadığı" gerekçesiyle geçici olarak diyalog sürecinin askıya alındığını duyurmuştu.