DOLAR
34,12 0,04%
EURO
38,17 -0,49%
ALTIN
2.920,77 -1,28%
BITCOIN
2.191.715,96 -1,35%

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, BM Genel Kurulunda Gazze İçin Çağrıda Bulundu

Gustavo Petro, BM'deki konuşmasında Gazze'deki durumu eleştirdi ve savaşların durdurulması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 20:56
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 20:56

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro, BM Genel Kurulunda Gazze İçin Çağrıda Bulundu

Gustavo Petro'dan Tarihi Konuşma

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, dünya üzerindeki güç dinamiklerini ve Gazze'deki durumu ele aldı.

İnsanı Yok Etme Kapasitesi ve Güç

Petro, dünya genelinde bir ülkenin gücünün artık yalnızca ekonomik ve siyasi sistemle değil, insanları yok etme kapasitesiyle belirlendiğini ifade etti. "Dünyanın çoğunluğu adına konuşmamıza rağmen Gazze'deki soykırımın durdurulması için sesimizi yükselttiğimizde dinlenmiyoruz." şeklinde konuştu.

Savaşlar ve İklim Değişikliği Üzerine Yorumlar

Kolombiya lideri, savaş durumu hakkında dünya genelindeki ülkelerin, iklim krizinde daha fazla duyarlılık gösterdiğini, ancak savaşların durdurulması çağrılarına kulaklarını tıkadıklarını vurguladı.

Geçmişe Dönük Bir Hatırlatma

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği konuşmayı hatırlatan Petro, "Bir yıl önce yine bu kürsüde Filistin için barış çağrısında bulunmuştum. O günlerde durum bu kadar kötü değildi; şimdi çocuklar bombalar altında yaşamlarını yitiriyor." dedi.

İki Taraflı Bakış Açısı

Petro, dünyanın en zengin %1’lik kesiminin geride kalan %99’unu sömürdüğünü belirtti. Bu grupların, Gazze gibi yerlerde savaşları teşvik ettiğini ve insanlığa karşı suçlar işlediğini söyledi.

Birlikte Çalışma ve Gelecek Mesajı

Petro, kitle imha silahı bulunmayan ülkelerin insanlığın ortak geleceğini inşa etmek için çalışması gerektiğinin altını çizerek, yeni zenginliğin petrol üzerine değil, özgür yaratıcı çalışmalar üzerine kurulması gerektiğini belirtti.

Gustavo Petro, "Eğer hayat, yok olmaya karşı galip gelirse dünyayı yöneten küresel oligarşi olmayacaktır. Oligarşi, küresel demokrasinin kurulmasına imkan sağlamak için yok olacaktır." diye ekledi.