Koklear İmplant Nedir?
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, halk arasında "biyonik kulak" olarak bilinen koklear implant uygulamasının işitme kaybı yaşayan hastalara umut olduğunu öne sürdü.
İşitme Kaybı Tedavileri
Doç. Dr. Ocak, Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen bir sempozyumda yaptığı açıklamada, işitme kaybı yaşayan hastalara çeşitli tedaviler uygulandığını belirtti. Farklı nedenlere bağlı olarak işitme kayıpları yaşanabildiği bilgisini veren Ocak, "İşitme kayıplarıyla ilgili en çok gördüğümüz rahatsızlık iç kulağa bağlı sinirsel işitme kaybı. İşitme cihazlarıyla belli bir noktaya kadar tedavi yapabiliyoruz. Ancak bazen kayıplar o kadar ilerliyor ki, hastalar normal işitme cihazlarıyla duyamaz hale geliyor," dedi.
Koklear İmplant Süreci
Doç. Dr. Ocak, duyma yetisinin ortadan kalktığı işitme kaybı durumlarında koklear implant uygulaması yapıldığını belirtti. Bu cihazın iki parçadan oluştuğunu anlatan Ocak, "İç parçasını ameliyatla hastanın kulağındaki koklea bölgesine yerleştiriyoruz. Ardından birkaç hafta sonra dış parçayı yerleştirip birlikte çalışmasını sağlıyoruz. Hasta bu süreçten sonra duymaya başlıyor. Bu gerçekten müthiş bir teknoloji," dedi.
Beyin Sapı İmplantı
Koklear implantın fayda sağlamadığı durumlar için beyin sapı implantı yerleştirildiğini ifade eden Ocak, işitme kaybı yaşayanların zaman kaybetmeden doktora başvurmasını önerdi. "Hemen hemen her işitme kaybının bir çözümü var. Erken teşhis ve tedavi, yaşam kalitenizi yükseltecektir," şeklinde konuştu.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, AA muhabirine işitme kaybı yaşayan hastalara çeşitli tedaviler uygulandığına ilişkin açıklamada bulundu.