DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.250.358,81 -0,35%

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Kıbrıs'ta Yeni Çözüm Vurgusu

Ersin Tatar, Kıbrıs sorununa dair gerçekçi çözüm önerilerini New York'ta açıkladı.

Yayın Tarihi: 29.09.2024 02:40
Güncelleme Tarihi: 29.09.2024 02:40

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Kıbrıs'ta Yeni Çözüm Vurgusu

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Çözüm Odaklı Açıklamalar

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'taki durumu ele alarak gerçekçi çözüm önerileri geliştirdiklerini vurguladı.

Yeni Pozisyon: İki Devletli Çözüm

Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurul toplantıları sırasında New York Türkevi'nde verdiği basın açıklamasında, “Kıbrıs'ta iki devletin iyi komşuluk ilişkisi içerisinde yaşayabileceği sürdürülebilir bir çözüm sunuyorum.” dedi.

Müzakere Stratejisi

“Tükenmiş müzakereleri sürdürmektense, kalıbın dışında düşünmek gerek.” ifadesini kullanan Tatar, hidro-karbon yatırımlarının ve su projelerinin Rum kesimi ile iş birliğiyle yapılabileceğini belirtti.

BM Genel Sekreteri ile Görüşme

Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile gerçekleştirdiği görüşmede, müzakere edilmiş çözümlere bağlılıklarını yineledi ve iki taraf için karşılıklı işbirliği önerilerinde bulundu.

Uluslararası Topluma Çağrı

Tatar, uluslararası toplumun Kıbrıs halkına yönelik insan hakları ihlallerine son vermesi gerektiğini belirterek, “Son 60 yıldır süren haksız izolasyonun artık sona ermesi gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu.

Teşekkür ve Destek Vurgusu

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Kıbrıs konusundaki destekleri için teşekkür eden Tatar, KKTC'nin tanınması gerektiğinin altını çizdi. Tatar, “KKTC’nin fiili olarak 61 yıldır kendi kendini yönettiğini unutmamalıyız.” vurgusunu yaptı.

Bölgesel Güvenlik Kaygıları

Tatar, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına da değinerek, Kıbrıs'ın da risk altında olabileceğine dikkat çekti.

Tatar, "Daha adil bir dünya için KKTC’nin de söz hakkı olmalıdır." diyerek açıklamalarını sonlandırdı.