DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.152.470,53 0%

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM Temasları İçin New York'a Gitti

Cumhurbaşkanı Tatar, BM'de taleplerini iletmek üzere New York'a hareket etti. Hedef; doğrudan uçuş ve ticaretin sağlanması.

Yayın Tarihi: 21.09.2024 22:01
Güncelleme Tarihi: 21.09.2024 22:01

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM Temasları İçin New York'a Gitti

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, New York'a Uçtu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) görüşmeleri için Ercan Havalimanı'ndan New York'a doğru yola çıktı.

Tatar'ın Açıklamaları

Tatar, Ercan Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "Taleplerimiz direkt uçuş, direkt ticaret, direkt temas ve ambargonun kaldırılması" dedi. Tatar, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs şahsi temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar'ın temmuz ayı itibarıyla yaklaşık altı ay süresinde tarafların durumunu yakından incelediğini belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı, 1964 yılından bu yana Kıbrıs Türkü üzerinde devam eden ambargonun acımasız olduğunu ve son dört yıldır Türkiye ile yürütülen politikaların yerleştiğini ifade etti. New York'ta Guterres ile bu konuları tekrar gündeme getireceklerini kaydetti.

Miçotakis ve İki Devletli Yaklaşım

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Kıbrıs müzakerelerinin Crans Montana'da bırakıldığı yerden yeniden başlaması önerisini eleştiren Tatar, "Bu durum, Türkiye'nin etkin garantisinin ve Kıbrıs Türk halkının veto hakkının, asker ve garantilerin kaldırılmasına yönelik tehditler barındırıyor" dedi.

KKTC'nin Hakları ve İş Birliği

Tatar, Kıbrıs'ta iki devletin elektrik ve su gibi pek çok konuda iş birliği yapabileceğini belirtti. KKTC'nin eşit statüsü ve egemenliğinin kabul edilmeden masaya oturmayacaklarını vurguladı. Ayrıca, BM'den doğrudan ticaret ve uçuş hakları konusunda Kıbrıs Türkü'nün haklarını teslim etmesini beklediklerini aktardı.

New York'taki temasları sırasında taraflara Kıbrıs'taki son durumu aktaracaklarını söyleyen Tatar, Guterres'e üçlü görüşmeye neden olumlu yanıt verilemeyeceğini de açıklayacaklarını belirtti.

Tanıma Çalışmaları

İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi ve Türk Devletleri Teşkilatı gibi platformlarda KKTC'nin tanınması için efors sarf etmeye devam edeceklerini dile getiren Tatar, "KKTC'yi her fırsatta anlatacağız" dedi. Tatar, 29 Eylül'de Ada'ya dönüşünde New York'taki temasları hakkında kamuoyunu bilgilendireceğini de sözlerine ekledi.