Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında olan, çay saatlerinin yanında eksikliği hissedilen kısırı daha önce böyle yemediniz! Hataylı birçok ev hanımdan alınan bu püf noktalar ile kısırınızın tadını tuzunu geri getirmeye hazır olun. Kısır yaparken nelere dikkat edilmeli? En lezzetli kısır tarifi… İşte kısır yapmanın tüm püf noktaları ve en lezzetli kısır tarifi!
LEZZETLİ KISIR YAPMANIN PÜF NOKTASI
Hataylı bir çok ev hanımından edinilen bilgilere göre; kısır yaparken mutlaka elma sirkesine de kısır içersinde yer vermek gerekiyor. Kısır malzemelerini karıştırmadan hemen önce eklenen bir kaşık ölçüsünde elma sirkesi kısırın lezzetine lezzet katıyor. Resmen kısırının tadını tuzunu geri getiriyor!
Kısır yapmadan önce ilk etapta kullanacağınız bulgurun kalitesine de öncelik vermelisiniz. İyi bir kısır için kaliteli ince bulgur tercih etmeniz önemli. Bulgurların cinsine göre su ayarlama konusunda da hassas davranmalısınız. Bulgurunuzun çok yumuşak ya da sert olması kısırınızın tadını bozacaktır.
Kısırın en önemli özelliklerinden bir diğeri ise doğru baharatların kullanılmasıdır. Doğru baharatları tercih ederek doğru orantıda eklediğiniz zaman değmeyin keyfinize! Genellikle pul biber, kimyon, nane ve karabiber gibi baharatlar, kısırın vazgeçilmez baharatları olarak ön plana çıkar. Bu baharatları eklerken damak zevkinize göre eklemeyi kesinlikle unutmayın. Lezzetli bir kısır yapmak için baharat ince çizgidir.
Ayrıca kısıra ekleyeceğimiz yeşilliklerin tazeliği de kısırın lezzetini doğrudan etkileyecektir. Mayısdanoz, taze soğan ve dereotu gibi yeşilliklerin bol şekilde kullanılması kısırınıza muhakkak ferahlık katacaktır. Salatalık, domates gibi sebzelerinizin de kısa renk katacağını unutmayın.
Son olarak kısır yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan birisi de kısır malzemelerini doğru sırayla karıştırmaktır. Bulgurununuzu ilk etapta sıcak suyla ıslattıktan sonra şişmesini bekleyin ve ardından diğer malzemelerinizi de ekleyin. Son olarak zeytinyağ ve nar ekşisi gibi sıvılarınızı ekleyerek kısınızı lezzetlendirin. Herkese afiyet olsun...