Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kimse bunu bilmiyor SSK Bağ-Kur'lu fark etmeksizin SGK her ay 3 maaş ödüyor!

SGK tarafından belirlenen mevzuatlar çerçevesinde emekliye 2 hatta 3 maaş alma hakkı tanınmış bulunuyor. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 22.12.2023 15:38
Güncelleme Tarihi: 22.12.2023 15:38

Kimse bunu bilmiyor SSK Bağ-Kur'lu fark etmeksizin SGK her ay 3 maaş ödüyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen ancak çoğu emeklinin bilmediği bazı ödemeler mevcut. Belirli şartları taşıyan emekli, birden fazla maaş alabiliyor. Bu sayede emeklinin aylık geliri 20.000 TL'nin üzerine çıkabiliyor. SGK tarafından sağlanan destekler de devam ediyor. Çoğu kişinin haberi olmayan ancak uzun zamandır uygulamada olan bazı yöntemler ile emekli SSK Bağ-Kur'lu fark etmeksizin 2 hatta 3 maaş ödemesi her ay alabiliyor.

SGK tarafından sosyal güvenlik mevzuatları zaman zaman güncelleniyor. Ve güncellenen mevzuatlardan çoğu zaman emeklinin haberi olmayan haklar ortaya çıkabiliyor.

SGK tarafından belirlenen şartlar çerçevesinde emekli ve emekli yakınlarına birden fazla maaş hakkı doğmuş bulunuyor. SGK tarafından güncellenen Sosyal Güvenlik mevzuatlarına göre şartların sağlanması durumunda 3 maaş birden alınabileceği ortaya çıkıyor.

grt

SGK'DAN 3 MAAŞ ALMA YOLLARI

Farklı sigortalıya çift maaş imkanı sağlanabiliyor. SGK uzmanları kadının aldığı emekli maaşına istinaden dul maaşı da alabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Emekli maaşı alan eşlerden biri vefat ettiğinde ölüm maaşı adı altında ek maaş ödemesi sağlanabiliyor. Vefat eden eşin maaşı belirli olan oranlarda hayatta kalan eşe bağlanıyor.

Kadın ya da erkek fark etmeksizin çalışmayan ya da sgk'sı bulunmayan eş, hayatını kaybeden eşinin aldığı maaşın %75'ini alabilirken, çalışan ya da emekli olan birey ise maaşın %50'sine tekabül edecek olan oranında her ay ödeme alabiliyor. Öte yandan maaş alma şartları sağlayan ölen bireyin çocukları varsa maaş belli oranlarda paylaşılıyor.

tl

Vefat eden sigortalının maaşı, hak sahiplerine ölüm aylığı olarak bağlanabiliyor. Yaşlılık ve ölüm sigortaları prim olarak bildirilmiş olan ve en az 1800 gün primi doldurmuş olan ve 5 yılda beri de sigortalı olan bireyin maaşı, pay olarak dağıtılabiliyor. Hayatını kaybeden sigortalıların ödenecek olan hisse tutarı hesaplanabiliyor.

Yüzde 50 hisse oranı olan eşe en az 3750 TL aylık ek maaş bağlanabilirken, %75 hisse sağlanması durumunda ise en az 5.000 TL maaş ödemesi sağlanıyor. Emekli aylığı ile birlikte eşinden maaş alan bireye alt sınır olarak en az 11.250 TL ödenebiliyor.

3. MAAŞ MEMUR BABADAN

Bazı durumlarda ise SGK emekliye 3 maaş birden sağlayabiliyor. Emekli bir kadın kendi üzerinden SGK maaşına alırken vefat eden eşinden ölüm maaşı adı altında ödeme alıyor. İstanai durum olarak babasının memur emeklisi olması durumunda ve hayatını kaybetmiş olması şartına babasından kalan maaş da emekli bireye ödenmektedir. Bu sayede ise bireyin bir yıl boyunca üç maaş alabilme şartı doğmaktadır