Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kendinizde bu 11 belirtiyi görüyorsanız kötü haber! Depresyonda olabilirsiniz

Gerçekten depresyonda mısınız yoksa sadece üzgün müsünüz? Aradaki farkı anlamak her zaman kolay değildir. Özellikle de kızmak için iyi bir nedeniniz varsa. İşten ayrılma, kronik hastalık, sevilen birinden ayrılma gibi nedenlerle davranışlar değişebilir ancak bu davranışlar mutlaka depresyon belirtisi değildir. Wisconsin-Madison Üniversitesi'nden psikiyatrist Ken Robbins, "Üzüntü bir duygudur, ancak depresyon bir hastalıktır" diyor. Majör depresyon şeklinde bilinen klinik depresyon, insanların fiziksel, düşünce ve duygusal durumlarını kapsamlı bir şekilde etkileyen ciddi bir hastalıktır. Depresyondaki bir kişinin birdenbire durumdan çıkması imkansızdır. Psikoterapi veya antidepresan alımı gibi gerekli tedaviler kullanılmadığı takdirde klinik depresyon aylarca, hatta yıllarca sürebilir.

Yayın Tarihi: 07.11.2023 10:55
Güncelleme Tarihi: 07.11.2023 10:55

Kendinizde bu 11 belirtiyi görüyorsanız kötü haber! Depresyonda olabilirsiniz

Depresyon nedir?

Depresyonun belirtileri kişiden kişiye değişir, ancak en sık görülen semptomlar arasında üzgün, endişeli veya "boş" bir ruh hali, umutsuzluk duyguları ve neredeyse her gün haftalarca, aylarca süren karamsarlık yer alır. Depresyona sıklıkla suçluluk, değersizlik ve çaresizlik duyguları eşlik eder. Depresyonlu kişiler normalde keyif aldıkları aktivitelerden keyif alamadıklarını, hatta giyinme ve yemek yeme gibi günlük temel ihtiyaçları karşılayacak gücü bile bulamadıklarını bildirmektedir.

Aile üyeleri ve sevdikleri çoğu zaman kişideki bu değişikliği fark eder ancak nasıl yardımcı olacaklarını bilemezler. Tedavi edilmediği takdirde majör depresif bozukluk gibi şiddetli depresyon şeklinde ciddi sorunlara yol açabilir. Tedavi edilmeyen depresyon alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi hayatı tehdit eden durumlara yol açabilir. İnsanlar ve çevreleri arasındaki ilişkinin zayıflaması, işyerinde sorunlara yol açabilir ve zamanla daha fazla hasara neden olabilir.

Depresyon belirtileri

Depresyon üzüntülü olmaya göre iki açıdan farklılık gösterir:

Şiddet: Depresyon belirtilerinin yönetilmesi zor olabilir ve tüm işlere müdahale edilebilir.

Süre: Belirtiler neredeyse her zaman mevcuttur ve 2 hafta kadar sürer.

Aşağıdaki depresyon belirtileri, kişinin normal, geçici bir duygudan ziyade hastalık olan depresyonla uğraştığını gösterir. Depresyonun belirtileri kişiden kişiye değişir. Depresyonlu kişiler 11 semptomun tamamını aynı anda yaşamazlar ve bunların yoğunluğu farklılık gösterir. Depresyon orta veya şiddetli olabilir. Aşağıdaki belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız ve bunlar iki haftadan uzun sürüyorsa bir psikiyatriste görünmenizi öneririz.

1. Sürekli üzgün, endişeli veya "boş" hissetmek

Bu belirti şu anda kendinizi iyi hissetmediğiniz anlamına gelebilir. Ancak bu duyguların uzun süre devam etmesi depresyon belirtisidir. Depresyon olmadığı takdirde bir süre sonra bu duygular ortadan kalkacaktır.

Belirtileri: boş gözler, hayata karşı ilgi kaybı, mutluluğu veya diğer duyguları hissedememek veya gösterememek, uyuşukluk.

Depresyonlu kişiler bu semptomun tam olarak farkında değildir. Kendinize şu soruyu sorun: "En son ne zaman mutlu hissettim?"

Depresyon belirtileri

2. Umutsuz, değersiz veya çaresiz hissetmek

Depresyondaki kişiler her şeyin yanlış olduğunu düşünür ve sorunlar ortaya çıktığında kendilerini suçlarlar. Bu majör depresyonun en sık görülen belirtisidir. Bu belirti orta dereceli depresyonda daha az görülür.

Belirtileri: Olayların olumlu yönlerini görme yeteneğinizi kaybetmek, olaylar veya kararlar üzerinde hiçbir kontrolünüz olmadığını hissetmek, geçmişteki hataları hatırlamak ve kendinizi suçlamak.

Bu ifadeyi kullanıyor musunuz? “Umut yok” “Yapabileceğim hiçbir şey yok” “Başka seçeneğim yok” “Kimsenin umrunda değil” “Kapana kısıldım” “

3. Sık Ağlama Nöbetleri

Bu kişiler için ağlamayı hemen tetikleyen veya belirgin bir tetikleyici yoktur ve hıçkırıklar genellikle aniden ortaya çıkar.

Belirtileri: Sebepsiz yere ağlamak

Depresyondaki insanların hepsi ağlamaz, bazıları ise hiç ağlamaz. Bu durum kadınlarda daha sık görülür. San Francisco Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada ağlayıp ağlamamanız depresyonunuzun şiddetine bağlı değil de çok ağlayan kişilerin depresif günler geçirme olasılığı daha düşük. Yine de her gün ağlama nöbeti geçirmek normal değildir.

4. Gerilim ve hareketlilik

Depresyondaki bazı kişiler aşırı davranışlar sergilerken, diğerlerinin sakinliği gözlemlenir. (Bakınız 5. semptomlar)

Belirtileri: Rahatlayamamak, kolayca sinirlenmek, huzursuzluk, ve hiçbir şekilde yerinde duramama.

Depresyonlu insanlar için her şey abartılıdır. Küçük değişiklikler ve aksaklıklar çakıl taşları şeklinde değil de büyük sınırlar gibi görünür. Bu durumların normal hayatını ciddi şekilde etkilediğine inanıyor.

Depresyon belirtileri

5. Yorgunluk ve düşük enerji

Depresyonlu, gergin ve hareketsiz bir kişi (bkz. belirti 4) sürekli olarak yorgun, bitkin ve enerji eksikliği hisseder.

Belirtileri: Verimsiz hissetme, egzersiz şeklindeki aktiviteleri bırakma, işleri sürekli erteleme.

Yorgunluk zihinsel ve fiziksel bir sorundur. Olumsuz ruh hali ve azalan motivasyon sorunun bir tarafıdır, diğer tarafı ise psikolojik enerji kaybıdır. Bunlar birbirleriyle etkileşime girebilir ve durumu daha da kötüleştirebilir.

6. Bir zamanlar keyif aldığınız aktivitelere olan ilginizi kaybetmek.

Bu, depresyonu olan kişilerin fark ettiği ilk belirtilerden biridir.

Belirtileri: Bir zamanlar hoşunuza giden aktiviteleri (hobiler, yemek pişirme, spor izleme) yapmak istememek, dışarı çıkmak istememek, arkadaşlarınızı veya ailenizi görmek istememek.

Depresyondaki bazı kişiler sekse olan ilgilerini bile kaybederler. Bazı insanlar için seks, alkol veya tütün gibi bir bağımlılığa dönüşür.

7. Konsantre olma, ayrıntıları hatırlama ve karar vermede zorluk

Depresyonlu kişilerin zihinsel performansı azalmıştır. Dikkat dağınıklığı ile hafıza sorunları ortaya çıkar.

Belirtileri: Randevuları veya görevleri unutmak, eşyaları yanlış yere koymak, isimleri unutmak, kararlar konusunda tereddüt etmek.

Depresyonun neden olduğu bilişsel bozukluk demansa benzeyebilir. Ancak durgunluk sona erdiğinde bu sorunlar çözülecektir.

Depresyon belirtileri

8. Çok fazla ya da çok az uyku

Düzensiz uyku ile depresyon yakından ilişkilidir. Bazı insanlar için depresyon uykusuzluğa veya tam tersine sürekli uyku ihtiyacına neden olabilir.

Belirtileri: uyku ritminin kaybı, çok geç veya alışılmadık derecede erken uyanmak, zamanında uyanamamak, uykusuzluk, huzursuzluk hissi.

Depresyon uyku bozukluklarının en yaygın nedenidir. Çünkü biyolojik uyku ritminizi doğrudan etkiliyor.

9. İştah kaybı veya aşırı yeme

Belirtiler kişiye bağlı olarak farklı şekilde ortaya çıkar. Kişi yemeğe olan bütün ilgisini kaybeder veya duygusal olarak ona alışır.

Belirtileri: Uzun süre yemek yememek ve aç hissetmemek, sürekli atıştırma, yemeğin tadını alamama, kilo alma, kilo kaybı

Depresyon yeme bozuklukları konusunda yaygın bir nedendir. Depresyon yeme bozukluklarına, yeme bozuklukları da depresyona neden olabilir.

10. Ölmek istiyorum ya da intihar düşüncelerim var

Depresyon intiharla ilişkilendirilen hastalıklardan biridir. İntihar acıyı hafifletmenin mantıklı bir yolu gibi görünüyor.

Belirtileri: Ölüm korkusunun olmaması, intiharın her şeyin iyi bir çözümü olduğunu hissetmek

Depresyonu olan kişiler intihar düşünceleri yaşayabilir. Kişinin farkına varması gerekli olan şey, depresyonu atlattıktan sonra bu düşüncelerin ortadan kalkacağıdır. Hayattan keyif almaya başladığınızda yaşama isteği ve yaşama sevinci yeniden ortaya çıkacaktır.

11. Ağrı, kramplar ve sindirim sorunları

Depresyon strese yol açmaktadır. Kronik stresin fiziksel etkileri uyku ve yeme bozukluğu ile birleştiğinde birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Belirtiler: Tedavi veya ilaç tedavisiyle geçmeyen ağrı veya mide sorunları.

Bu fiziksel belirtilerin bazen depresyonla ilişkili olmayabilir. Bu nedenle diğer bazı semptomlarla birlikte depresyon tanısı konulabilir.

"Sonsöz"

Yukarıda sıralanan depresyon belirtilerinden bazılarına sahipseniz bir psikolog veya psikiyatriste görünmek isteyebilirsiniz. Çoğu depresyon tedavisi başarılıdır. Tedavi gördüğünüzde içsel sorunlarınız çözülmeye başlayacak ve daha da mutlu olacaksınız. Bunun sonucunda depresyon belirtileri yavaş yavaş kaybolur.

Ayrıca sağlıklı beslenme ile birlikte egzersizin depresyonu azaltmada büyük etkisi vardır. Depresyondan kurtulabilmek adına harekete geçtiğiniz zaman istediğiniz güzel hayata ilk adımın atılmış olduğunu göreceksiniz.