Mevsimsel değişiklikler, stres ve emir eksikliği, hormonal dengesizlik vb. nedenlerden dolayı saç dökülmesi meydana gelebiliyor. Fakat; uzun süreli saç dökülmesi ciddi bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. İşte kellik probleminizi nasıl çözeceğiniz ile ilgili pratik bilgiler..
SARIMSAKLI ŞAMPUAN
Malzemeler:
1 diş sarımsak
1 bardak süt
1 çay kaşığı gerçek zeytinyağı
1 kaşık şampuan
Yapılışı:
Sarımsakları iyice ezin. Bir kaseye ezilmiş sarımsak, süt ve şampuanı ekleyin ve iyice çalkalayın. En son zeytinyağını ekleyip tekrar karıştırın.
ÖNERİLER!
Her gün kullanıldığında saç dökülmesini önleyici etkisi kısa sürede görülecektir. Sarımsak kokusundan endişe etmeden kullanabilirsiniz. Süt ve şampuanın etkisiyle koku kaybolacaktır.
Sarımsaklı şampuanın etkili formülasyonu saçlarınızı güçlendirmekle kalmaz, ayrıca sağlıklı olarak onarır. İçerdiği kükürt sayesinde keratini besleyerek saçlarınızın daha sağlıklı ve aynı zamanda canlı olmasını sağlar. Ayrıca saç derisinin pullanmasını önler ve sedef hastalığı ile egzama gibi bazı cilt sorunlarını da tedavi eder.
Saç dökülmesine ne sebep olur?
Her bir saç teli 4-6 yıl kadar yaşar, daha sonra dinlenir ardından da dökülür. Bu şekilde saç dökülmesi oldukça doğal bir süreç olup, günde 50 ile 100 arası saç telinin dökülmesi normal karşılanmaktadır. Saç dökülmeniz bu değeri aşıyorsa, banyo sırasında görünen saç miktarı artıyorsa ya da yıkanıp kurutulan saçınızı elle çektiğinizde 3 ila 5 saç teli buluyorsanız o zaman durumu ciddiye almanız gerekir. Saç dökülmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Nedeni belirlemek ve uygun tedaviye başlamak önemlidir.
"Genetik faktörler"
Kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri farklıdır. Androgenetik alopesi, genetik olarak belirlenen ve popülasyonun %50'sinden fazlasında görülen, genel olarak erkek tipi hormonal saç dökülmesi olarak bilinir. Bu tip saç dökülmeleri kroniktir. Yaşlandıkça kellik ilerler ve sonunda saç ekimine ihtiyaç duyabilirsiniz. Saç dökülmesini yavaşlatmak için mezoterapi ve PRP tedavileri gibi tamamlayıcı tedavilere genç yaşta başlanır. Kelleşene kadar geçen süreyi uzatacaktır. Bu tip saç dökülmesi kadınlarda da görülür. Ailesinde alopesi öyküsü olan kişilerde saç dökülmesi riski özellikle yüksektir. 16-18 yaşları arasında başlayan erkek tipi kellik artık genç kızlarda daha sık görülüyor. Bu durumun geçmiş yıllara göre daha sık görülmesinin nedenleri arasında aşırı stres, dengesiz ve sağlıksız beslenme, uzun süreli açlık ve hormonal sorunlar yer alıyor. Kadınlarda ise erkeklerde uygulanan tedaviye ek olarak hormon tedavisi de uygulanarak başarı oranı artırılabilir.
"Deri problemleri"
Cilt ve iç organ hastalıkları saç dökülmesi durumuna neden olabilir. Ciltle ilgili saç dökülmesinin çoğu, bir cilt hastalığının saç derisini etkilemesi durumunda ortaya çıkar. Saçların sedef hastalığı, egzama, sivilce, saçkıran, aşırı yağlı cilt veya mantar hastalıkları gibi hastalıklardan etkilendiği durumlarda saç dökülmesi kaçınılmaz olabilir. Bu dökülmeler altta yatan cilt rahatsızlığının tedavi edilmesiyle tedavi edilebilir.
"Yanlış ve sağlıksız beslenme"
Bir diğer yaygın faktör ise diyete bağlı saç dökülmesidir. Sonuçta saç yaşayan bir organdır ve beslenme ve kan desteğine ihtiyaç duyar. Düzenli ve dengeli bir şekilde beslenmemek, uzun süre oruç tutmak, kendinizi tek bir öğünle sınırlamak, karbonhidrat içeriği yüksek besinler tüketmek sonuçta saçınızı etkileyerek saç dökülmesine neden olabilir. Bu tedavi oldukça pratiktir ve dengeli beslenmeyle başlamak önemlidir.
"Vitamin ile mineral eksikliği"
Beslenme sorunu olmamasına rağmen saçlarda gerekli olan vitamin ile minerallerin kanda bulunmaması da saç dökülmesine neden olabilir. B12, D, folik asit, biyotin, çinko ve demir gibi vitaminlerin eksiklikleri, besin eksikliği nedeniyle saç dökülmesine neden olabilir. Demir eksikliğiniz olmasa bile demir takviyesi almak saç dökülmesini azaltabilir. Bu gibi durumlarda kusurların düzeltilmesi için bir uzmana başvurmak gerekir.