DOLAR
34,1 -0,32%
EURO
38,06 -0,1%
ALTIN
2.874,25 -1,68%
BITCOIN
2.140.630,72 0,49%

Katar, Lübnan'daki Saldırılara Karşı Uluslararası Eylemsizliği Eleştirdi

Katar, Lübnan'da yaşanan çağrı cihazı saldırıları sonrası uluslararası eylemsizliği 'dehşet verici' olarak tanımladı.

Yayın Tarihi: 20.09.2024 12:42
Güncelleme Tarihi: 20.09.2024 12:42

Katar, Lübnan'daki Saldırılara Karşı Uluslararası Eylemsizliği Eleştirdi

Katar'ın Lübnan'daki Saldırılara Yönelik Açıklaması

Katar, Lübnan'da meydana gelen çağrı cihazlarının patlatılması olayına karşı uluslararası toplumun sessizliğini 'dehşet verici' olarak tanımladı.

Lulva el-Hatır'dan Sert Mesaj

Katar Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Lulva el-Hatır, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, "Lübnan'daki saldırıya karşı uluslararası toplumun soğuk tepkisi veya eylemsizliği dehşet verici," dedi.

Çağdaş Savaşın Yeni Boyutu

Hatır, olayların artık yalnızca Lübnan, İsrail veya Gazze ile ilgili olmadığını, çağdaş savaşların yeni bir boyut kazandığını belirtti. "İnsanların günlük yaşamlarında kullandıkları cihazların saatli bombaya dönüştürülmesi korkutucu bir kabus ve bu konuda sessizlik de daha da korkutucu," diye ekledi.

Savaş Yasa ve Kurallarına Dikkat

Hatır, savaşların belirli yasa ve kurallar çerçevesinde yönetilmesi gerektiğini vurgulayarak, aksi halde durumun tehlikeli bir hal alabileceğini, çünkü sınırların belirsiz hale geleceğini ifade etti.

Lübnan'daki Patlamalar ve Sonuçları

17 Eylül'de Lübnan'da gerçekleşen patlamalarda, Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı olarak patlamalar meydana geldi. Bu olaylarda ikisi çocuk olmak üzere toplamda 12 kişi yaşamını yitirdi, 2,323 kişi ise yaralandı. 18 Eylül'deki telsiz patlamalarında ise 25 kişi hayatını kaybederken, 608'den fazla yaralı olduğu bildirildi.

İsrail'in Rolü ve Çatışmalar

Lübnanlı yetkililer, patlamalardan İsrail'i sorumlu tutarken, İsrail cephesinden konuya ilişkin herhangi bir açıklama gelmedi. 8 Ekim 2023 itibarıyla İsrail-Lübnan sınırında taraflar arasında zaman zaman artan çatışmalar yaşanıyor.