Türkiye’nin birinci Avrupa’nın ise üçüncü kanyonu sayılan Saklıkent Kanyonu yaklaşık 200 metre yüksekliğinde. 18 kilometre uzunluğunda olan Saklıkent Kanyonu 1996 yılı içersinde bölgenin milli park ilan edilmesi ile keşfedebilir bir doğa harikası haline geldi.
Kaş'tan 63 km uzaklıkta olan bu kanyon Kaş merkezden arabayla yalnızca bir saatinizi alıyor. Özellikle de yazın sıcağın ortasında Kaş'tan bunalanların buz gibi suları içersinde serinleme şansını muhakkak bu kanyonda değerlendirmeliler.
SAKLIKENT KANYONU
Yazın hem serinlemek istiyor hem de doğa içersinde güzel bir yürüyüş yapmak istiyorsanız, Kaş'ta muhakkak gitmeniz gereken Saklıkent Kanyonu sizleri bekliyor. Kaş merkeze 63 km yani kendi aracınıza 1 saat uzaklıkta olan Saklıkent Kanyonu'na kendi aracınızın yanı sıra Kaş merkezden hareket eden safari turlarına katılarak da gidebilirsiniz. Eğer aracınız yoksa ve tek başına giderek, güzel güzel vakit geçirmek istiyorsanız Kaş otogardan kalkan minibüslere binebilirsiniz.
Saklıkent 2023 turları kişi başı 750 TL şeklinde. Sabah 9:30'da hareket eden turlar akşam 18:30 arasında geri dönüş sağlıyor. Sabah tura dahil olarak söğüş, gözleme, çay gibi bir minik kahvaltı, öğle yemeği ve beraberinde akşam meyve ikramı da turlara dahil.
Kanyonun içerisindeki kalkerli arazisi, yüzyıllar içersinde yalnızca suyun aşındırması ile bu etkili görünüme bürünmüş. Kanyonun bazı bölümlerinde ise doğanın güzelliğine gerçekten hayran kalacaksınız. 1988 yılı içersinde bir çoban tarafından tesadüfen keşfedilmiş olan kanyona giriş ücreti ise 2023 yılı kapsamında sadece 15 TL.
SAKLIKENT KANYONUNDA NELER YAPILIR ?
Kanyona giriş sağladıktan sonra akan dere boyunca belirli bir süre yürüdükten sonra duvara sabitlenmiş olan 200 metre uzunluğundaki ahşap iskele yardımıyla yürüyüşünüze devam edebilirsiniz. Sonrasını ise dondurucu kaynak suyuna belinize kadar girerek geçmeniz gerekli olan bir bölümle karşı karşıya kalacaksınız. Bu alan çocuklar ve yaşlılar için uygun olmayabilir. Kanyonun bu parkurunun, en zorluk kısmı burası. Bir halata tutunarak yürüyebilirsiniz. Bundan sonrası ise iç bölümlere doğru bir kilometrelik daha yürüyüş yapabiliyorsunuz. Yazın suyun derinliği yürüyüş yapacaklar için en fazla diz hizasında oluyor. Yol boyunca dilerseniz bazı kayaları kaplamış olan kil ile vücudunuza maskeler yapabilirsiniz. Kayalardan sızan içme suyunu kana kana içebilirsiniz.
Ek olarak rafting, trekking gibi aktiviteleri de kanyon içersinde yapmanız mümkün. Farklı turlara katılım sağlayabilir ya da kendi trekkinginizi yapıp, rafting için bir firmayla anlaşabilirsiniz. Rafting için üç farklı parkur belirlenmiş durumda. 45 dakika 1,5 saat ve son olarak üç saatlik parkurda profesyonel rehberler aracılığıyla rafting gerçekleştirebilirsiniz. Ek olarak hepsinde trekking yaparken uğrayacak olduğunuz çamur banyosu da dahil. Yürüyüş için ise toplamda 16 km ve 14,5 km uzunluğunda iki ayrı rota söz konusu. Yürüyüşü gerçekleştirirken antik kalıntılara da rastlayabilirsiniz.
Saklıkent Kanyonu'nda son olarak ziline ve bungee jumping gibi etkinlikleri de yapabilirsiniz .