Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Karadeniz'de güvenlik için önemli adım! MCM Black Sea Görev Grubu kuruldu

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan iş birliğiyle Karadeniz'de güvenliği sağlamak amacıyla "MCM Black Sea Görev Grubu" kuruldu. Detaylar haberimizde!

Yayın Tarihi: 01.07.2024 19:54
Güncelleme Tarihi: 01.07.2024 19:54

Karadeniz'de güvenlik için önemli adım! MCM Black Sea Görev Grubu kuruldu

Türkiye, Romanya ve Bulgaristan'ın ortak girişimiyle Karadeniz'de deniz güvenliğini sağlamak amacıyla "Mayısın Karşı Tedbirleri Karadeniz (MCM Black Sea) Görev Grubu" kuruldu. Bu önemli adım, bölgedeki deniz emniyetini artırmayı ve ekonomik istikrarı korumayı hedefliyor.

ÜÇLÜ GİRİŞİMLE KARADENİZ'DE YENİ GÖREV GRUBU

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin öncülüğünde Romanya ve Bulgaristan ile başlatılan "Üçlü Girişim" kapsamında, Karadeniz'de "MCM Black Sea Görev Grubu"nun kurulduğunu açıkladı. Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, bu girişimin Karadeniz'de mayın tehdidine karşı deniz güvenliğini sağlamak amacıyla hayata geçirildiği belirtildi.

MCM Black Sea Komite Toplantısı ve İmza Töreni, 1 Temmuz 2024'te İstanbul'da Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Romanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Mihai Panait ve Bulgaristan Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Kiril Yordanov Mihaylov'un katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Karadeniz'de deniz güvenliğini sağlamak ve mayın tehdidine karşı alınacak önlemler masaya yatırıldı.

DENİZ GÜVENLİĞİ İÇİN TARİHİ İŞBİRLİĞİ

Beykoz Umuryeri Askeri Limanı'nda düzenlenen Aktivasyon Töreni'nde konuşma yapan Oramiral Tatlıoğlu, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye'nin deniz kuvvetleri arasında tarihi bir işbirliği olan "Karadeniz Mayısın Karşı Tedbirleri Görev Grubu"nun faaliyete geçmesini kutlamak için bir araya geldiklerini söyledi. Ocak ayında imzalanan Mutabakat Muhtırası'ndan bu yana, MCM Black Sea'yi hayata geçirme çabalarının bugün gerçeğe dönüştüğünü görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Tatlıoğlu, Karadeniz'in sadece uluslararası ticaret için hayati bir koridor değil, aynı zamanda üstün stratejik öneme sahip bir bölge olduğuna dikkat çekti. "Kaynaklarımızı, uzmanlığımızı ve kararlılığımızı bir araya getirerek, sürüklenen mayınların ve diğer su altı tehditlerinin oluşturduğu tehlikeleri bastırmaya yönelik keskin bir adım atıyoruz." ifadelerini kullandı.

YÜKSEK TEKNOLOJİ VE ORTAK İSTİHBARAT

Görev grubunun su altı tehditlerini tespit etmek ve etkisiz hale getirmek için ileri teknolojilerden ve ortak istihbarattan yararlanarak en yüksek profesyonellik ve verimlilik standartlarıyla çalışacağına inandığını dile getiren Tatlıoğlu, "Müşterek tatbikatlar, eğitim programları ve daimi koordinasyon yoluyla ekiplerimizin ortaya çıkabilecek her türlü zorluğa hızlı ve etkili bir şekilde yanıt vermeye her zaman hazır olduklarından emin olacağız." dedi.

Tatlıoğlu, bu çalışma grubunun stratejik bir ittifaktan çok daha fazlası olduğunu vurgulayarak, görev grubunun gelecek yıllarda işbirliği ve güvenlik için bir yol gösterici olarak hizmet etmesini dilediğini belirtti. Karadeniz'deki güvenliği, Karadeniz'e sahili olan ülkeler olarak kendilerinin sağladığını anımsatarak, daha önce Blackseafor adı altında icra ettikleri harekatlarla Karadeniz'deki güvenliği sağladıklarını gösterdiklerini ifade etti.

TARİHİ ADIM: MCM BLACK SEA GÖREV GRUBU

Konuşmaların ardından, Karadeniz'de sürüklenen mayınları tespit edip etkisiz hale getirmek için Türkiye'nin öncülüğünde Romanya ve Bulgaristan ile oluşturulan "MCM Black Sea Görev Grubu", 2'si Türk, biri Romanya ve diğeri Bulgaristan deniz kuvvetlerine ait 4 askeri gemiyle Karadeniz'e açıldı.