DOLAR
34,09 0%
EURO
38,04 0%
ALTIN
2.874,38 0%
BITCOIN
2.155.302,22 -0,13%

Karadağ'ın AB Üyeliği İçin Umarlarımız Yüksek

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Karadağ'ın 2030'dan önce Avrupa Birliği üyeliğine güçlü bir inanç besliyor.

Yayın Tarihi: 10.09.2024 16:53
Güncelleme Tarihi: 10.09.2024 16:53

Karadağ'ın AB Üyeliği İçin Umarlarımız Yüksek

Karadağ'ın Avrupa Birliği Yolculuğu

İtalya'nın Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Karadağ'ın 2030 yılına kadar Avrupa Birliği (AB) üyeliğini sağlama yönünde umutlarının yüksek olduğunu ifade etti.

Podgoritsa'da Önemli Görüşme

Tajani, resmi ziyareti sırasında Karadağ'ın başkenti Podgoritsa'da Dışişleri Bakanı Ervin Ibrahimovic ile bir basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıda Karadağ'ın AB üyelik sürecine dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Batı Balkanlar ve İtalyan Dış Politikası

Tajani, "Eski dostluğumuzun derinliğinde oldukça olumlu bir görüşme gerçekleştirdik. Batı Balkanların Avrupa Birliği'ne katılımı, İtalyan dış politikasının öncelikleri arasında yer alıyor" dedi.

İtalya'nın Taahhüdü

Tajani, Karadağ'ın Euro-Atlantik entegrasyon sürecinin önemini vurgulayarak, "Karadağ'ın AB’ye mümkün olan en kısa sürede katılması için tüm işbirliğimizi sunacağız. Bu bir söz veriş değil, aynı zamanda operasyonel bir taahhüt" dedi.

Gelecek Toplantılar

AB'nin yeni Genişlemeden Sorumlu Komiseri ile yeni bir toplantı yapmak üzere Roma'da Balkan ülkeleriyle bir araya gelme planlarından da bahsetti. Ayrıca, 23 Kasım’da düzenlenecek Akdeniz zirvesine Ibrahimovic'i davet etti.

Karadağ'ın Büyükelçi Sorunları

Mevkidaşı Ibrahimovic, toplantının verimli geçtiğini kaydederek, Karadağ'ın büyükelçi atama sorunlarına değindi. Özellikle bazı ülkelere yapılan atamalarda zorluklar yaşandığını belirtti ve Jakov Milatovic ile bu konuda bir uzlaşının kapıda olduğunu ifade etti.

Gelecek Vizyonu

Karadağ Cumhurbaşkanı Milatovic ve Başbakan Milojko Spajic, ülkelerinin 2028'in ilk yarısında AB üyeliğini temenni ettiklerini dile getirdi. Bu, Batı Balkanlar'ın geleceği için büyük bir adım olarak yorumlanıyor.