Karabük Üniversitesi, Gastronomi Projesi İçin Hibe Aldı
Karabük Üniversitesi, “Master Chef Simulator: Sustainable Gastronomy Training Through VR” adlı projesiyle 250 bin avro hibe kazandı. Proje, Mesleki Eğitim Alanında İşbirliği Ortaklıkları kapsamında desteklenmektedir.
Projenin Koordinatörü ve Ortaklıklar
Projenin koordinatörlüğünü Dr. İrfan Yurt yürütmektedir. Karabük Milli Eğitim Müdürlüğü, Bolu Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Karabük Teknokent firmalarından CODLAB AI Yazılım Tic. Ltd. Şti. proje ortakları arasında yer alıyor.
Uluslararası İşbirlikleri
Proje, Letonya, İtalya, Polonya ve Yunanistan’dan çeşitli eğitim kurumlarıyla uluslararası işbirlikleri geliştirecek. Bu kapsamda SIA "Hotel School" Viesnīcu biznesa koledža, Italian Hospitality School SRL, Zespol Szkol nr 1 ve SMARTS Private Company ile ortaklıklar yürütülecek.
Proje Uygulamaları ve Amaçları
Proje kapsamında, öğrencilerin sanal ortamda yemek pişirme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olacak sürdürülebilir gastronomi ile ilgili VR uygulamaları tasarlanacak. Bu simülatör, mesleki eğitimin kalitesini artırarak çevre dostu mutfak becerilerini geliştirecek.
Toplantılar ve Konferanslar
İki yıl sürecek olan proje süresince Karabük’ün yanı sıra Letonya'nın Riga kenti ve Yunanistan'ın Lamia şehrinde toplantılar planlanacak. Ayrıca, Karabük Üniversitesi'nde uluslararası gastronomi konferansı düzenlenmesi hedeflenmektedir.
Rektörün Değerlendirmesi
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, sürdürülebilir gastronominin gelecekteki önemi üzerine yaptığı değerlendirmede, sanal gerçeklik tabanlı eğitim sistemlerinin bu alandaki farkındalığı artırmada kritik bir rol üstleneceğini dile getirdi.