Kar Örtüsünün Tarım Üzerindeki Etkileri
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, kar örtüsünün bitkileri hastalık ve zararlılardan koruma açısından sağladığı avantajları dile getirdi.
Kar, Bitkilerin Koruyucusu
Prof. Dr. Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağışının toprağı bir battaniye gibi sararak ürünü koruduğunu vurguladı. Ayrıca, kar örtüsünün toprağın nemini artırarak bitkilerin hızlı bir şekilde büyümesine katkı sağladığını ifade etti.
Çiftçilerin Sevinci
Başer, çiftçilerin topraktan sonra kar yağışı beklediklerini belirterek, "Kar, toprağa önemli ölçüde nem katarak verim potansiyelini artırır," dedi. Trakya'da ekilen tarım ürünlerinin çıkışlarının gayet iyi olduğunu belirten Başer, karın ürünler için faydalı olduğunu kaydetti.
Kar Suyunun Faydaları
Kar suyunun topraktaki mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağladığını belirten Başer, "Kar, bitkiyi düşük sıcaklıktan korurken, birçok hastalık ve zararlıdan da korunmasına yardımcı oluyor. Su kaynağı olmasının yanında, bitkiler için önemli bir koruma sağlıyor," diye konuştu.
Yer Altı Su Rezervleri
Kar yağışının yer altı su rezervlerine katkısının kritik olduğunu ifade eden Başer, üreticilere ekili arazilerini kontrol etmeleri için tavsiyelerde bulundu. Takip ettiği arazilerde bazı ekili bitkilerin ani sararmalar yaşadığını gözlemlediğini belirtti. Bu durumun ani sıcaklık değişimlerinden ya da toprakta ilaç birikiminden kaynaklanabileceğini sözlerine ekledi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.