DOLAR
34,35 0,07%
EURO
36,33 0,52%
ALTIN
2.850,99 0,74%
BITCOIN
3.160.828 -2,73%

Kanada'daki Tütün Davasında Büyük Uzlaşma Teklifi: 23,5 Milyar Dolar

Philip Morris, British American ve Japan Tobacco, Kanada'daki davada 23,5 milyar dolarlık uzlaşmayı teklif etti.

Yayın Tarihi: 18.10.2024 18:42
Güncelleme Tarihi: 18.10.2024 18:42

Kanada'daki Tütün Davasında Büyük Uzlaşma Teklifi: 23,5 Milyar Dolar

Kanada'daki Tütün Davasında 23,5 Milyar Dolarlık Uzlaşma Teklifi

Tütün sektörünün önemli oyuncuları olan Philip Morris International, British American Tobacco ve Japan Tobacco, Kanada'daki uzun süredir devam eden davada arabulucu tarafından sunulan uzlaşma teklifini değerlendirmeye aldı.

Uzlaşma Teklifi Detayları

Yapılan açıklamalara göre, arabulucu, toplamda 32,5 milyar Kanada doları (yaklaşık 23,5 milyar dolar) tutarında bir ödemenin yapılmasını öngören bir plan sunmuş durumda. Philip Morris International, Kanada'daki iştiraki Rothmans, Benson & Hedges'le birlikte, bu süreçte mahkeme tarafından atanan arabulucu ile iş birliği yaptıklarını belirtti.

Diğer Şirketler İçin de Benzer Planlar

Ayrıca, arabulucunun British American Tobacco'nun üst kuruluşu Imperial Tobacco Canada ve Japan Tobacco'nun teşkilatı JTI-Macdonald için de benzer uzlaşma planları sunduğu ifade edildi. Eğer bu plan nihai olarak onaylanırsa, Rothmans, Benson & Hedges, Imperial Tobacco Company ve JTI-Macdonald toplamda 32,5 milyar Kanada doları tutarındaki bu uzlaşmayı ödeyecekler.

CEO'dan Açıklama

Philip Morris International Üst Yöneticisi (CEO) Jacek Olczak, uzun bir arabuluculuk sürecinin ardından bu önemli adımın atılmasından memnuniyet duyduklarını belirtti. Olczak, "Plana dair önemli sorunlar henüz çözüme kavuşmamış olsa da, yasal sürecin sona ermesini ve Rothmans, Benson & Hedges ile paydaşlarının geleceğe odaklanmasını ümit ediyoruz," şeklinde değerlendirmede bulundu.

Geçmişteki Mahkeme Kararları

2015'te Kanada'da Quebec Yüksek Mahkemesi, tütün ürünleriyle ilgili 15,6 milyar Kanada doları tazminat cezası vermişti. Sigara içicileri, tütün kullanımının riskleri konusunda tüketicileri yeterince bilgilendirmedikleri iddiasıyla bu davayı açmıştı. Tütün şirketleri, mahkeme kararına itiraz etmiş, ancak 2019 yılında bu karar onanarak tazminat ölemek zorunda kalmışlardı.