DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.130.276 0,34%

Kamuya personel alımında şok değişiklik! Bunu bilmeyenlerin başvurusu geçersiz!

Kamuda çalışmak isteyenler bu haberi okumadan geçmeyin. Kamu da memur olmak isteyenler başvuru yaparken bu ayrıntıyı göz ardı etmemelisiniz. İşte detaylar…

Yayın Tarihi: 21.06.2024 14:59
Güncelleme Tarihi: 21.06.2024 14:59

Kamuya personel alımında şok değişiklik! Bunu bilmeyenlerin başvurusu geçersiz!

Kamu personeli olmak isteyenler için sıcak bir gelişme yaşandı. Devlet memuru olmak isteyenler başvuru yaparken sakın bu detayı atlamayın. Detaylar haberimizde…

dizi

PERSONEL ALIMINDA YENİ DÖNEM! SİSTEM ARTIK İZİN VERMİYOR, E-DEVLET DETAYI

Devlette işe alım nasıl yapılıyor? Devlet personeli alımları halihazırda Kariyer Kapısı dijital platformu üzerinden gerçekleştiriliyor. Başvuru yaparken dikkat edilmesi gereken detaylar belli oldu.

Cumhurbaşkanlığı Personel Dairesi Başkanı Doç.Prof.Dr. Dr. Salim Atay, Milliyet'e verdiği röportajda Ulusal Staj Programı'nın dijital platformundan kendinden emin bir şekilde bahsederek şunları söyledi: “Öğrenci sayısı ve kapsadığı alan itibarıyla dünyanın en objektif, rekabetçi ve en gelişmiş staj programına sahibiz.

Atay, Ofisin ilk geliştirdiği Kariyer Portalı, Yetenek Portalı ve Ulusal Staj Programı gibi dijital ortam ve araçların “fırsat eşitliği, şeffaflık ve liyakat” ilkesiyle çalıştığını ve bu dijital araçların memnuniyetle karşılandığını söyledi. OECD, Dünya Bankası ve uluslararası sponsor kuruluşların raporlarında.

152 KURUM KULLANIYOR

Devlete işe alımların artık Kariyer Kapısı dijital platformu üzerinden yapıldığını vurgulayan Atay, şöyle konuştu: “Devlete girerken öncelik liyakate veriliyor; Objektif ve hesap verebilir bir sistem tasarladık.

Kariyer Portalımız dördüncü faaliyet yılına girmiş olup, 17 bakanlık ve diğer ilgili ve bağlı kuruluşlar olmak üzere 152 kamu kurumu tarafından kullanılmaktadır. Bu sayıya 29 üniversite dahildir. Bu sistem tamamen objektiftir ve şüpheye yer bırakmaz.

MÜDAHALE EDİLEMİYOR

Tüm kamu sektörü işe alım faaliyetleri Kariyer Kapısı'nda reklam olarak karşımıza çıkmaktadır. Vatandaşımız tebligat şartlarını yerine getirdiği takdirde e-Devlet üzerinden talebini sadece 60 saniyede ve hiçbir kâğıt ve belgeye dokunmadan tamamlayacak. Askere alma memurunun belgenin sahte olup olmadığı konusunda hiçbir şüphesi yoktu; çünkü e-devletten geldiğini gördü” dedi.

224 BİN STAJ TEKLİFİ

Kariyer Kapısı’ndan önce başvuruların insanlar tarafından yapıldığını, belge gönderimi, doğrulama gibi süreçlerin aylar sürdüğünü hatırlatan Atay, şöyle konuştu: “Eskiden aylar süren işlemler artık birkaç ayda tamamlanıyor.

Bugüne kadar Kariyer Kapısı üzerinden toplam 259 bin 717 işe yerleştirme gerçekleştirdik” dedi. Bu sistemle kamuda liyakate dayalı pozisyonlar elde ettiklerini vurgulayan Atay, şöyle konuştu:

“KPSS puanları herhangi bir kişiye göre değil sisteme göre sıralanıyor. Virgülü buraya taşıyamazsınız. İşlemlere katılan kimse yok. İlanda belirtilen şartları yerine getirmediğiniz takdirde sistem kayıt aşamasında sizi diskalifiye edecektir.

Bugüne kadar toplam 1.190 ilan yayınlandı ve talep edilen pozisyonlara 13 milyon 349 bin başvuru yapıldı. 4 milyon 741 bin başvuru için sistem "Başvurunuza devam edebilirsiniz" diyor, geri kalan 9 milyon başvuru için ise "Başvurunuz gerekli." İlana uygun değilsiniz diyor.

Böylece devlet büyük bir iş yükünden kurtuldu ve insanların siyasetçilere, yetkililere gidip “Bana yardım edebilir misiniz?” diye sormalarına gerek kalmadı. Daha sonra belge göndermeme veya silmeme gerek yok; Sistem buna asla izin vermez.

Şartlar uygunsa başvurabilirim, yoksa başvuramam. Bu sistemi kurmadan önce Avrupa Komisyonu bizi “kamuya alımlarda siyasi davranış” nedeniyle eleştirmişti; "Artık 'Hükümetin işe alımlarında ifade edilen siyasi tercihler' bölümünü raporlarından kaldırdı."

224 BİN STAJ TEKLİFİ

Öğrencilerin üniversite bilgilerinin ilk sınıfta açık olduğunu, işverenlerin genellikle belirli üniversitelerin öğrencilerine teklif gönderdiğini görünce bu bilgileri kapattıklarını belirten Atay, Anadolu'daki üniversitelerde okuyan öğrencilerin şansının arttığına dikkat çekti ve şöyle konuştu: “Anadolu'da yeni kurulan bir üniversitede okuyan bir çocuk Cumhurbaşkanlığına geldi, staj yaptı.”

Program bugün itibariyle 6 milyon kullanıcı tarafından kullanıldı ve 59 milyon izlenme sayısına ulaştı. İlk beş haftada 2 bin 688 kurumdan öğrencilere 224 bin civarında teklif gönderildi. Tekliflerin 222 bini kamu sektöründen, geri kalan teklifler ise özel sektörden geldi. Şu ana kadar stajı sonuçlanan ve teklifi kabul eden öğrenci sayısı4 binin üzerindedir" dedi.

KİŞİSEL BİLGİ GİZLİ

Covid salgınının zirveye ulaştığı 2020 yılında Ulusal Staj Programı başlatıldı. Şaşırtıcı bir şekilde ilk yıl 15 bin öğrenci başvurdu ve programın popülaritesi o günden bu yana katlanarak artıyor.

'2024 yılı beşinci faaliyet yılımızdır ve programımıza katılmak isteyen gençlerden 415 bin başvuru aldık. Gençlerin isimleri, vatandaşlık numaraları, okudukları eğitim kurumları ve cinsiyetleri sistemde yer almıyor. Kurum hangi öğrencilerin kabul edileceğini nasıl seçiyor? Akademik, sosyal, sportif ve sanatsal yeteneklerine göre.

Üniversiteye öğrencilerin yüzde kaçı katıldı? Tipik ders notu nedir? Yabancı dil bilgisine sahip mi? Bir öğrenci örgütünün parçası mıydı? Hiçbir yarışmaya katıldı mı? Programda sadece akademik becerileriniz değil, yaşamınız boyunca sanat, spor ya da sosyal alanlarda gerçekleştirdiğiniz ve belgelediğiniz her türlü etkinlik puanla ödüllendiriliyor. Çoğunluğu kamu kurumları olmak üzere toplam 7600 işverenimiz var. Sistemi eş zamanlı olarak işverenlerin kullanımına açarak, ilgilendikleri öğrencilere iş teklifi göndermelerine olanak sağlıyoruz. Gençler teklifi kabul ettiğinde şirket onların kişisel bilgilerine erişim sağlıyor. Hiçbir önyargı kalmadı. Öğrenciyi seçme kararı, niteliklerinin ve yeterliliklerinin değerlendirilmesine dayanmaktadır.

NİTELİKLİ İŞE GİRME FIRSATI

Programın yetenekli gençleri kamu sektörüne çektiğini, 2024 yılında başvuran öğrenciler arasında üniversiteye giriş sınavında ilk 1000 ve ilk 100 arasında yer alan çok sayıda öğrencinin bulunduğunu belirten Atay, bu durumun kamu sektörüne olan ilgiyi de artırdığını söyledi. özel sektör şirketleri.

2019'da yüzde 28 olan 20-24 yaş grubundaki işsizlik oranının 2023'te yüzde 18'e düştüğünü belirten Atay, 'Akdeniz havzasındaki çoğu ülkeden daha iyi durumdayız. Bu aşamada programlarımızın dünyadaki gelişmiş ülkelerin birebir benimsediği ve kopyaladığı bir model haline geldiğini belirtmekten büyük gurur duyuyorum.

Dünyadaki en rekabetçi ve tarafsız araçlardan birine sahibiz. Staj programımız, geniş bir yelpazedeki alanları kapsayan ve çok sayıda öğrenciyi barındıran, dünyanın en gelişmiş programı olarak kabul edilmektedir. Bu sisteme 205 üniversitenin tamamından başvuru var ve her birinden gençler staja katılıyor. Çin hakkında geniş bilgim olmasa da dünyanın en büyük ülkesi olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. "Bu aracımızın yetenekleri kamuoyuna çekme konusunda dünyadaki en etkili araç olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.