DOLAR
34,18 0,07%
EURO
37,84 -0,03%
ALTIN
2.926,19 0,02%
BITCOIN
2.078.990,87 0,01%

Kamboçya Ream Deniz Üssü'nün Amacını Açıkladı

Kamboçya, Ream Deniz Üssü'nün Çin'in askeri varlığı için yapılmadığını vurguladı ve ABD gemilerinin de buraya demir atabileceğini belirtti.

Yayın Tarihi: 01.10.2024 22:19
Güncelleme Tarihi: 01.10.2024 22:19

Kamboçya Ream Deniz Üssü'nün Amacını Açıkladı

Kamboçya'dan Ream Deniz Üssü Açıklaması

Kamboçya Başbakan Yardımcısı Sun Chanthol, Çin'in desteğiyle inşa edilen Ream Deniz Üssü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sun, bu üssün "Çin için yapılmadığını" ve ABD Deniz Kuvvetleri gemilerinin de bu deniz üssüne yanaşabileceğini belirtti.

Ream Deniz Üssü ve Amacı

Sun Chanthol, Washington DC'de düzenlenen Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezinin etkinliğinde yaptığı konuşmada, Ream Deniz Üssü'nün temel atma töreni sırasında, Çin'in yalnızca ülkenin savunma ihtiyaçları için destek sağladığını ifade etti. "Bu projeyle birlikte Ream Deniz Üssü'nü genişletiyoruz ve bu yardım, yalnızca ulusal savunmamız içindir. Başka bir ülkenin ordusu için değil," dedi.

ABD'nin Üs Kullanımı İhtimali

Ream Deniz Üssü'nün tamamlanmasının ardından, Sun, "insani yardım veya ortak askeri tatbikatlar gibi nedenlerle herhangi bir donanmanın buraya demir atabileceğini" belirtti. Ayrıca, ABD donanmasının da sığ sularda sıkışma tehlikesi nedeniyle küçük gemilerle üssü ziyaret etmesi gerektiğini vurguladı.

Çin'in Askeri Ağ İddiaları

Çin'in deniz aşırı askeri ağ kurduğu iddiaları gündemdeyken, Ream Deniz Üssü'nün kıyıdaki stratejik konumu dikkat çekiyor. 8 Haziran 2022'de yapılan temel atma töreninde, önceki Kamboçya Savunma Bakanı Tea Banh ve Çin'in Phnom Penh Büyükelçisi Vang Vıntien de yer aldı. ABD, üssün projesinin şeffaf yürütülmediğini ve bu durumun uluslararası güvenliği tehdit ettiğini öne sürmüştü.

Çin, şu anda yalnızca Cibuti'de bir askeri üs bulundurmaktadır. Bunun yanında, Pekin yönetimi, devlet şirketleri aracılığıyla stratejik limanlar inşa ederek deniz aşırı bir askeri ağ oluşturma çabası içerisindedir.