Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

Kalp Çarpıntısı Tedavi Edilmeli

Kalp çarpıntıları hayatı olumsuz etkileyebilir. Uzmanın önerileriyle erken tanı ve tedavi hakkında bilgi edinin.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 15:18
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 15:19

Kalp Çarpıntısı Tedavi Edilmeli

Kalp Çarpıntısının Tedavisi Önem Taşıyor

Medicana Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Adem Tatlısu, kalp çarpıntılarının bayılmalara veya kalp büyümesine yol açması durumunda kesinlikle tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı.

Ritim Bozukluğu ve Etkileri

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, stres, uykusuzluk veya aşırı kahve tüketimi gibi unsurlar nedeniyle ortaya çıkan kalp çarpıntılarının çoğu genellikle iyi huyludur ve zamanla hastaların %80'inde tedaviye ihtiyaç kalmadan düzelir. Ancak bazı durumlarda çarpıntılar kalıcı hale gelebilir ve tedavi gerektirir.

Kardiyak Ablasyon Yöntemi

Doç. Dr. Tatlısu, kalp ritim bozukluğuna yol açan sorunun tespit edilmesinin ardından, Kardiyak Ablasyon işlemine başvurulabileceğini ifade etti. Bu işlem sırasında Radyofrekans (RF) enerjisi veya dondurma tekniği kullanılarak hastalıklı dokular ortadan kaldırılmaktadır.

Ritim Holter ve Tedavi Seçenekleri

Doç. Dr. Tatlısu, "24 saat izleme yapabilen ritim holter, tedavi gerekliliği konusunda önemli veriler sunmaktadır. Tiroid veya potasyum/magnezyum bozukluğu yoksa ilk tedavi seçeneği genellikle ritim ilaçlarıdır. Eğer atım sayısı çok fazlaysa anestezi gerektirmeyen ablasyon işlemine yönelinmelidir" dedi.

Erken Tanı İle Başarı Oranı Artıyor

Tatlısu, sağlıklı bir kalpteki elektrik sinyallerinin düzenli olduğunu ve kalp atış hızının dakikada 60-100 arasında değiştiğini açıkladı. Ritim bozukluğunda ise bu sinyallerin hızlı ve düzensiz olduğunu belirtti. Erken tanı ile tedavi başarısının %50-70 oranına ulaştığını, hastalığın ilerlemesi durumunda ise bu oranın %30-40 seviyelerine düştüğünü vurguladı.

Radyasyon Kullanımı ve Bireysel Değişkenlik

Tatlısu, kardiyak ablasyon işleminin radyasyon içerebileceğini ancak üç boyutlu haritalama sistemi ile radyasyonsuz bir tedavi gerçekleştirmenin de mümkün olduğunu belirtti. Bu karar, hastanın çarpıntı türü ve bireysel özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Medicana Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Adem Tatlısu, açıklamalarda...

Medicana Ataşehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Adem Tatlısu, açıklamalarda bulundu.