DOLAR
34,56 -0,1%
EURO
36,61 0,07%
ALTIN
2.930,56 -1,01%
BITCOIN
3.191.750,31 -1,23%

Kakao, Stres Sırasında Yağlı Yiyeceklerin Olumsuz Etkilerini Azaltabilir

Araştırma, flavanol bakımından zengin kakao içeceğinin stres dönemlerinde yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerini azaltabileceğini ortaya koydu.

Yayın Tarihi: 19.11.2024 12:19
Güncelleme Tarihi: 19.11.2024 12:19

Kakao, Stres Sırasında Yağlı Yiyeceklerin Olumsuz Etkilerini Azaltabilir

Birmingham Üniversitesi'nde yapılan son bir araştırma, flavanol bakımından zengin bir kakao içeceğinin, stres altında tüketilen yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerini azaltabileceğini ortaya koydu. Araştırma sonuçları, stresle başa çıkmada yüksek flavanol içeren gıdaların faydalı olabileceğini gösteriyor.

Araştırma Detayları

Çalışmada, 10 gram tuzlu tereyağı içeren iki tereyağlı kruvasan, 1,5 dilim çedar peyniri ve 250 mililitre tam yağlı süt ile birlikte katılımcılara yüksek flavanollü veya düşük flavanollü kakao içeceği verildi. Daha sonra katılımcılardan zihinsel bir matematik testi tamamlamaları istendi. Bu süreçte, kan akışı, kardiyovasküler aktivite ve prefrontal korteks doku oksijenlenmesi ölçüldü.

Bulgular

Sonuçlar, düşük flavanollü içecek ile yağlı yiyecek tüketiminin vasküler fonksiyonu azalttığını ve bu etkinin stresli olaylar sona erdikten sonra 90 dakikaya kadar sürdüğünü gösterdi. Ancak yüksek flavanol oranına sahip kakao içeceği, stres ve yağ tüketimi sonrası vasküler fonksiyondaki düşüşü önlemekte etkili bulundu.

Uzman Görüşleri

Dr. Catarina Rendeiro, “İnsanların stresli durumlarda yüksek yağlı yiyeceğe yönelme eğiliminde olduklarını biliyoruz. Yağlı yiyeceklerin vücuttaki strese bağlı vasküler iyileşmeyi olumsuz etkilediği daha önce gösterilmişti” diyerek araştırmanın önemini vurguladı. Ayrıca, Biyolojik Psikoloji Profesörü Jet Veldhuijzen van Zanten, “Modern yaşamın getirdiği stresin sağlık üzerindeki etkileri belirgin. Stres altındaki bireyler için küçük değişikliklerin büyük farklar yaratabileceğini” ifade etti.

Sonuçlar ve Öneriler

Araştırma, stresle başa çıkmak için yüksek dozda flavanol içeren kakao tozu, yeşil çay, siyah çay ve çilek gibi besinlerin tüketimini öneriyor. Araştırmanın bulguları, Food and Function dergisinde yayımlandı.

Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.