Kahramanmaraş'ta Tarihi Kapalı Çarşı'nın Restorasyonu Sürüyor
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, 6 Şubat 2023'teki depremler sırasında ağır hasar gören Tarihi Kapalı Çarşı'da yürütülen restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.
Yaklaşık 600 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen proje kapsamında, 600 yıllık çarşıda 140 iş yerinin bir kısmı restore edilirken, diğer kısmı ise aslına uygun bir şekilde yeniden inşa ediliyor.
Çalışmaların Hedef Süresi
Büyükşehir Belediye Başkanı Görgel, restorasyon çalışmalarının 15 aylık bir takvim içinde tamamlanmasının amaçlandığını, ancak projeyi daha kısa sürede bitirmek için yoğun bir çaba gösterdiklerini belirtti.
“Kapalı Çarşı'yı eski canlılığına kavuşturacağız” diyen Görgel, Kahramanmaraş'ın önemli sembollerinden birinin bu çarşı olduğunu vurguladı. “6 asırlık bir mazisi olan Anadolu'nun en büyük ticaret merkezlerinden biri olan Kapalı Çarşımızda 140 iş yerinin bir kısmı restore ediliyor, diğer kısmı aslına uygun şekilde yeniden inşa ediliyor,” ifadelerini kullandı.
Diğer Tarihi Yapılar İçin Restorasyon Seferberliği
Depremlerde hasar gören diğer tarihi yapılarla ilgili de bilgi veren Fırat Görgel, Kahramanmaraş genelinde kapsamlı bir restorasyon seferberliği başlattıklarını söyledi. Restorasyon projelerinin kısa sürede tamamlanarak şehrin tarihi dokusunun korunacağına inandığını belirtti.
Görgel, Saraçhane Camisinin aslına uygun bir şekilde yeniden inşa edildiğini, Ulu Camii'nin restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, Demirciler Çarşısı için ihale sürecinin 17 Aralık'ta gerçekleştirileceğini, Arslanbey Konağı'nda güçlendirme çalışmalarının başladığını ve Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'nde restorasyon çalışmaları yürütüldüğünü de sözlerine ekledi. Ayrıca, Kahramanmaraş Kalesi'nde gerçekleştirilen çalışmaları önemsediklerini ifade eden Görgel, buranın ihalesinin de 25 Aralık'ta yapılacağını açıkladı.