Kahramanmaraş'ta Özlem Bayraktar Apartmanı Davasında Yargılama Devam Ediyor

Kahramanmaraş'ta yıkılan Özlem Bayraktar Apartmanı'ndaki 29 kişinin ölümü üzerine açılan davada yargı süreci ilerliyor.

Yayın Tarihi: 16.01.2025 22:40
Güncelleme Tarihi: 16.01.2025 22:40

Kahramanmaraş'ta Özlem Bayraktar Apartmanı Davasında Yargılama Devam Ediyor

Kahramanmaraş'ta, 6 Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan Özlem Bayraktar Apartmanı'ndaki 29 kişinin ölümüne ilişkin açılan davada yargı süreci devam ediyor. Duruşma, 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi. Duruşmaya, tutuklu sanık Kadir Atmaca, tutuksuz sanıklar H.D., H.Ç., M.N.A. ve taraf avukatları ile müştekiler katıldı. Tutuksuz sanık N.B. ise bulunduğu ilden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi üzerinden duruşmaya katıldı. Diğer sanıkların duruşmada yer almadığı bildirildi.

Tutuklu sanık Kadir Atmaca, davasına ilişkin bilirkişi raporuna itiraz ederek adli kontrol şartıyla tahliye talebinde bulundu. Atmaca, bilirkişi raporunda asli kusurlu bulunduğunu ancak raporun teknik ve hukuki açıdan eksik olduğunu öne sürdü. Atmaca, "Bilirkişi raporundaki değerlendirmeler yetersiz ve dayanaklardan yoksundurlar. Yapı denetim firmaları projelerin mevzuata uygunluğunu kontrol etmekle yükümlüdür. 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 22. maddesi gereğince ruhsat verilmeden önce tüm kontrollerin yapılması zorunludur. Statik proje, bir mühendis tarafından hazırlanmış ve yapı denetim firmasının onayıyla belediye tarafından ruhsatlandırılmıştır. Eğer statik projeden kaynaklanan bir kusur varsa, bu sorumluluk proje müellifi, yapı denetim firması ve belediyeye aittir," ifadelerini kullandı.

Sanık Atmaca, cezaevindeki sağlık sorunlarına da dikkat çekerek, günlük ilaç kullandığını ve bu koşullarda cezaevinde bulunmanın zorlayıcı olduğunu belirtti. Atmaca, mahkemeden adli kontrol şartıyla tahliye talebini yineledi.

Tutuksuz sanık N.B., projelerdeki ve evraklardaki imzaların kendisine ait olmadığını iddia etti. Diğer sanıklar ise önceki beyanlarını tekrar ederek tahliye talep ettiler. Müştekiler, sanıklardan şikayetçi olduklarını belirterek cezalandırılmaları yönünde talepte bulundular.

Mahkeme heyeti, ara kararını verirken dosyanın yeni bir bilirkişi heyetine tevdi edilmesine ve sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 16 Mayıs'a ertelendi. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edilmektedir.