KAGİDER, 2025'e Dair Hedeflerini Açıkladı
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu, Türk kadın girişimciler için global bir kadın girişimci platformu kurmaya başladıklarını duyurdu. Toplantıda, amaçlarının yurt dışındaki Türk kadın girişimcileri bir araya getirerek güçlü bir network ve tecrübe paylaşım ağı oluşturmak olduğunu ifade etti.
KAGİDER, 2024 yılında gerçekleştirdikleri projeleri ve 2025 hedeflerini düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Toplantıya, KAGİDER’in yönetim ekibi de katıldı.
Kadın Girişimcilerin İş Gücüne Katılım Oranı
Bezircioğlu, Türkiye'de kadın girişimci oranının erkek ağırlıklı iş dünyasına kıyasla düşük seviyelerde kaldığını dile getirerek, “2002 yılında kurulan KAGİDER’in kuruluşunda bu oran sadece %4’tü. Bugün, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2024 yılı verilerine göre, kadınların iş gücüne katılım oranı %37,3; işveren veya girişimci statüsündeki kadın sayısı ise yalnızca 198’dir,” sözlerini belirtti.
2024'ün Zorlukları ve Fırsatları
2024 yılının kadın girişimciler için hem fırsatlarla dolu hem de zorlu geçeceğini ifade eden Bezircioğlu, Türkiye ekonomisindeki dalgalanmaların girişimcilik faaliyetlerini etkilediğini söyledi. Özellikle finansmana erişimde yaşanan zorluklar ve yüksek maliyetlerin, tüm girişimciler için önemli sıkıntılar doğurduğunu aktardı.
“Ancak, kadın liderliğindeki işletmeler ekonomiye katkı sağlamaya devam etti” diyen Bezircioğlu, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalığın arttığını belirtti.
KAGİDER'in Ekonomik Payı
Bezircioğlu, kadın girişimcilerin desteklendiğinde hem ekonomiye hem de toplumsal hayata önemli katkılar sağladığını belirterek, “46 farklı sektörde faaliyet gösteren üyelerimiz, 110 milyar dolarlık ciroya ve 250 bin kişilik istihdam kapasitesine ulaştı. Türkiye ekonomisinin %10'unu temsil ediyoruz,” dedi.
2025 Hedefleri ve Yeni Projeler
2025’in derneğin vizyonunu ileri taşıyacağına inandığını kaydeden Bezircioğlu, JP Morgan işbirliğiyle yola çıkan '2000 Kadın Girişimci Akselerasyon' projesinin önemine vurgu yaptı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapacaklarını belirtti.
Finansal okuryazarlığı yaygınlaştırmak amacıyla Sermaye Piyasası Kurulu ile işbirliği protokolü imzaladıklarını ifade eden Bezircioğlu, “14-15 Ocak'ta Adana ve Hatay'da bu programın ilk adımlarını gerçekleştireceğiz,” dedi.
Teknolojik Destek ve Eğitimin Önemi
Toplantının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bezircioğlu, finansmana erişim konusunda KAGİDER'in hazırladığı raporları ve talepleri ilgili bakanlıklara sunduklarını belirtti. Şila Gök, kadınların teknolojiyle daha iyi bir etkileşimde olmasının önemine dikkat çekerek, teknoloji eğitimlerine başladıklarını ve e-ticaret süreçlerine destek verdiklerini söyledi.
KAGİDER, 2024'te gerçekleştirdiği projelerini ve 2025'e ilişkin hedefleri ile vizyonunu düzenlenen basın toplantısıyla paylaştı. Toplantıya, KAGİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Güzin İlker (solda), KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu(sol 2), KAGİDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şila Gök(sağ 2) ve KAGİDER Genel Sekreteri Yeşim Seviğ (sağda) katıldı.