Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılıkla Mücadele: TİHEK Başkanı Kılıç'ın Açıklamaları
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kurulan Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Araştırma Komisyonu, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Muharrem Kılıç'ı dinleyerek kadına yönelik şiddet ve ayrımcılıkla mücadele konularında önemli bilgilere ulaştı.
AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, TİHEK Başkanı Kılıç, kadına yönelik şiddetin çeşitlendiğine ve cinsiyet temelli iktidar ilişkilerinin bu durumda büyük rol oynadığına dikkat çekti. Kılıç, kadın haklarının ihlaline ilişkin uluslararası raporlardan elde edilen verileri de paylaştı.
Kılıç, kadınlara yönelik şiddette %1'lik bir artışın ekonomik faaliyet düzeyinde %9'luk bir düşüşe neden olduğu bilgisini verdi. Ayrıca, küresel ölçekte kadına karşı şiddetin maliyetinin 1,5 trilyon dolar civarında olduğuna dikkat çekti.
Avrupa Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü'nün 2021 tarihli araştırmasına göre, cinsiyete dayalı şiddetin yıllık maliyetinin yaklaşık 366 milyar avro olduğu belirtiliyor. Kılıç, bu maliyetin %79'unun kadına yönelik şiddetten kaynaklandığını ifade etti.Kılıç, TİHEK'in rolüne dikkat çekti
TİHEK'in, insan haklarının korunması ve ayrımcılıkla mücadele gibi konularda yürütmekte olduğu görevlerin altını çizen Kılıç, 2017-2024 döneminde 12 bin 765 başvurunun yapıldığını belirtti. Bu başvurular arasında, ayrımcılıkla mücadele kapsamında 2 bin 580, ulusal önleme mekanizması kapsamında 6 bin 228 ve insan hakları temelli 2 bin 166 başvuru yer almaktadır. 2024 yılında 48 ihlal kararı verildiğine değinen Kılıç, çoğunluğunun engellilik temelinde ayrımcılık ile ilgili olduğunu ifade etti.
Türkiye'de istihdamda ayrımcılık konusunun sıkça gündeme geldiğini vurgulayan Kılıç, hamile olduğu öğrenilen bir kadının iş başvurusunun reddi ile ilgili bir ihlal kararını örnek olarak gösterdi.
Toplantıda Tartışmalar Yaşandı
Kılıç'ın sunumunun ardından komisyon üyeleri kendisine çeşitli sorular yönlendirdi. Bu esnada, Komisyon Başkanvekili Asuman Erdoğan, kültürel tartışmalara değinerek bazı eleştirilerde bulundu. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise söz aldığı anda, partiye yönelik sataşmalar yaptığını belirtti. Yaşanan tartışmalar üzerine toplantıya ara verildi.
Toplantının ikinci bölümünde Kılıç, komisyon üyelerinin sorularını yanıtlamaya devam etti.