Hong Kong'da, kapatılan Apple Daily gazetesinin kurucusu ve imtiyaz sahibi Jimmy Lai, gazete çalışanlarına ABD'nin yaptırım uygulaması için Hong Konglu yetkililerin listesini hazırlattığı iddialarını kesin bir dille reddetti. 2019'da suçluların Çin ana karasına iade yasa tasarısına karşı gerçekleştirilen kitlesel protestolardaki rolü dolayısıyla "halkı isyana teşvik" ve "dış güçlerle işbirliği" suçlarından yargılanan Lai, duruşmanın ikinci gününde bu iddialara yanıt verdi.
Lai, yargılama sırasında, savcılıkla işbirliği yapan bazı gazete yöneticileri ve editörlerin kendisi hakkındaki suçlamaları gündeme getirmesi üzerine, ABD'nin yaptırım uygulaması için Hong Konglu yetkililerin listesini hazırlama talimatı verdiği iddiasını yalanladı. Dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Hong Kong'un tercihli ticaret statüsünü kaldırdığı ve bölge yetkililerine yaptırım uygulama yetkisini ortaya koyan başkanlık kararnamesinin ardından, 15 Temmuz 2019'da Lai'nin bazı yöneticilere gönderdiği mesajın içeriğinde, "Bence sansürde payı olanlarla ilgili bir yaptırım listesi hazırlamalıyız, buna korkutmak da dahil." ifadeleri yer alıyordu.
Zira, Chan Pui-man isimli gazetenin Genel Yayın Yönetmeni, mahkemede bu mesajın iddiaları desteklediğini belirtmişti. Fakat Lai, mesajın Trump'ın başkanlık kararnamesi ile ilişkili olduğunu bilmediğini ve böyle bir talimat verme niyetinin olmadığını savundu.
Ek olarak, Lai'nin 1 Temmuz 2019'daki Yasama Meclisi'ne yapılan baskının ardından, editörlere "genç insanların düşüncelerine ışık tutun" şeklinde telkinde bulunduğu iddiasına ise karşı çıkmadığı bildirildi. Lai, böyle bir öneriyi nadiren yaptığını kabul ederek, baskının bir hata olduğunu düşündüğünü ve protestoculara kendilerini anlatma fırsatı tanıyarak halkın sempatisini kazanmalarını istediğini ifade etti.
Lai, "yayınları ve eylemleriyle halkı isyana teşvik ederek kitlesel protestoları kışkırttığı" gerekçesiyle yargılanmakta olup, bu dava ulusal güvenliği ilgilendirdiği için Yüksek Mahkeme'de görülmektedir. Davanın ilk duruşması ise 18 Aralık 2023'te gerçekleştirilecektir.
2019'da, suçluların Çin ana karasına, Makao Özel İdari Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, muhalefetin tepkisini çekmiş ve binlerce kişinin katıldığı kitlesel protestolara sebep olmuştur. Bu protestolara yanıt olarak yerel hükümet, yasa tasarısını art arda askıya almış ve en sonunda iptal etmek zorunda kalmıştır.
Ardından, Haziran 2020'de Çin'in çıkardığı Ulusal Güvenlik Yasası ile "hükümeti yıkmaya teşebbüs" ve "ulusal güvenliği tehlikeye atan eylemler" suç olarak tanımlanmıştır. Bu yasa, Hong Kong'daki muhalefetin baskı altına alınmasının önünü açmıştır.
Lai, Apple Daily hakkındaki soruşturma nedeniyle 5 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmıştır. Şu anda ise ulusal güvenlik ile ilgili davadan ömür boyu hapis cezası talep edilmektedir. Lai'nin davası, Batılı ülkeler tarafından demokratik özgürlüklerin ihlalinin sembolü olarak algılanmaktadır. Geçtiğimiz günlerde İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve ABD'nin eski başkanı Donald Trump konuyla ilgili gündem oluşturmuşlardır.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.