Osaka şehrindeki Kitano Hastanesi'nde baş araştırmacı ve ağız cerrahisi bölümü başkanı olan Katsu Takahashi, insanların dişlerinin yeniden çıkmasını mümkün kılma potansiyeli olduğunu belirtti.
DÜNYADA İLK KEZ GERÇEKLEŞTİRİLEN DİŞ YENİDEN ÇIKARMA TEDAVİSİ
Takahashi ve araştırma ekibi, USAG-1'i bloke eden nötralize edici antikor ilacını geliştirdiklerinde, bazı dişleri eksik olan fareler üzerinde bu tedaviyi başarıyla uyguladılar. Bu, dünya genelinde diş çıkarma tedavisine yönelik önemli bir adım olarak kabul edilebilir.
Ancak, bu tedavinin hayvanlar üzerinde etkili olması, insanlar üzerinde de aynı şekilde işe yarayacağı anlamına gelmiyor. Araştırmacılar, bu ilacın klinik kullanımının önünü açmayı umut ediyorlar, ancak bu aşamadan önce ilacın insanlar üzerinde güvenli olduğunu kanıtlamaları gerekiyor. Bu nedenle, klinik deneyler başlamadan önce, ilacın insanlarda güvenli olduğunu ve herhangi bir olumsuz yan etkiye neden olmadan test edilebileceğini göstermeleri gerekmektedir.
Eğer bu aşamalar başarıyla tamamlanırsa, ekip ayrıca milyonlarca hastaya yardımcı olabilecek insan deneylerini gerçekleştirmeyi planlamaktadır.
ÖNÜMÜZDEKİ 10 YIL İÇİNDE TEDAVİ GELİŞTİRME UMUTLARI
Takahashi ve ekibi, ileriye dönük bir program oluşturdular ve güvenlik çalışmalarını 2025 yılına kadar, etkinlik ve optimal doz çalışmalarını ise 2028 yılına kadar tamamlamayı hedefliyorlar.
Eğer her şey plana göre ilerlerse, 2029 yılına kadar ekip daha büyük çaplı klinik deneyler gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu devrim niteliğindeki gelişme, diş kaybı yaşayan milyonlarca kişi için büyük bir umut kaynağıdır. Tedavinin daha fazla klinik çalışma ve onay süreçleri gerektireceği unutulmamalıdır, ancak bilim insanları ve tıp alanındaki uzmanlar, bu gelişmenin diş hekimliği alanında önemli bir ilerleme olduğunu vurgulamaktadır.